Vakbonden dreigen met spoorstaking op 3 oktober

© Belga

Er wordt ook gedacht aan een 48 urenstaking op 10 en 11 oktober. Aanleiding is de discussie over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep.

Als een nieuw gesprek met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) vrijdag geen “positief signaal” oplevert in verband met de toekomstige structuur van de NMBS-Groep, dan dreigt een 24 urenstaking bij het spoor op woensdag 3 oktober.

De spoorbonden deelde pamfletten uit aan de treinreizigers in de grootste treinstations van het land. De pamflettenactie maakt deel uit van een reeks “zachtere” acties van de spoorbonden in verband met de toekomstige structuur van de NMBS-Groep.

De vakbonden pleiten voor een geïntegreerde structuur en zijn van mening dat een duale structuur, die door Magnette naar voor wordt geschoven, “nadelige gevolgen” zal hebben voor de reizigers.

Vrijdagvoormiddag hebben de vakbonden een nieuw gesprek met de minister. Bij een vorige ontmoeting werden vijf toekomstscenario’s voorgelegd, maar geen enkel scenario kwam volgens de vakbondslui tegemoet aan de eis van een geïntegreerde structuur.

Mogelijk ook 48 urenstaking

“Als er vrijdag geen enkel positief signaal wordt gegeven, zullen we een aanzegging indienen voor een 24 urenstaking op 3 oktober”, zegt Philippe Dubois van de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond (CGSP Cheminots). Hij spreekt ook van een mogelijke 48 urenstaking op 10 en 11 oktober.

Eerst volgt nog een reeks “zachte” acties. Zo zal donderdag een advertentie verschijnen in de gratis krant Metro, aldus Luc Piens van ACV-Transcom. Op donderdag 27 september wordt er in Brussel betoogd met de bedoeling de drie toplui van de spoorwegen aan te spreken. De bonden hopen ook op een gesprek met premier Di Rupo. Dat zou volgens Jos Digneffe (ACOD Spoor) begin oktober kunnen plaatsvinden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content