Vakbonden dreigen met nieuwe acties

22/12/11 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

'Afspraak op 30 januari!', klinkt het bij de vakbonden. Maar ze zullen niet wachten tot eind januari met nieuwe acties, als de pensioenwet gestemd wordt.

"Als de wet vandaag gestemd wordt en de KB's gepubliceerd worden, wachten wij niet tot eind januari met acties". Dat zei Erwin De Deyn, federaal voorzitter van BBTK, na afloop van de symbolische actie van de bonden tegen de pensioenplannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in Brussel.

Het onderhoud dat de vakbonden hadden met minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) en minister Van Quickenborne (Open VLD) leverde niks op.

Van Quickenborne liet de vakbondsdelegatie weten dat hij "het regeerakkoord loyaal moet uitvoeren", zei federaal secretaris van het ABVV, Eddy Van Lancker. "We zijn nog dommer buitengekomen dan we zijn binnengegaan. Het is één mistbank", dixit de vakbondsman in zijn toespraak voor de militanten na afloop van het onderhoud.

'Regering is vastberaden, maar wij zijn dat ook'

"De regering is vastberaden, maar wij zijn dat ook", aldus Erwin De Deyn, federaal voorzitter van BBTK, na afloop van de actie. Wat die acties concreet zullen inhouden, is nog niet duidelijk. "Wij overleggen, maar zullen zeker niet wachten tot 30 januari, de dag van de algemene staking", aldus nog De Deyn.

'We zijn al te veel gerold geweest'

De minister liet de delegatie weten dat er ook binnen de KB's nog ruimte om is te onderhandelen, zei Van Lancker ook. Die belofte is voor de bonden echter onvoldoende. "We zijn in het verleden al te veel gerold geweest."

Ook het overleg met minister Monica De Coninck eerder op de dag draaide op niets uit. De minister benadrukte, net als Van Quickenborne, dat ze het regeerakkoord moet uitvoeren. Conclusie, aldus Van Lancker, "veel praat en weinig daad". De bonden blijven dan ook mobiliseren. "Afspraak op 30 januari!". (Belga/SD)

Onze partners