Vakbonden De Lijn willen niet weten van minimale dienstverlening tijdens stakingen

09/10/16 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:18

Bron: Knack

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil een minimale dienstverlening tijdens stakingen opnemen in de nieuwe beheersovereenkomst met De Lijn. De vakbonden zeggen resoluut neen.

Vakbonden De Lijn willen niet weten van minimale dienstverlening tijdens stakingen

© BELGA

Het botert niet tussen de vakbonden van De Lijn en Weyts nadat hij bekendgemaakt heeft dat hij een minimale dienstverlening tijdens stakingen wil opnemen in de nieuwe beheersovereenkomst. "De nieuwe beheersovereenkomst is hét moment om de minimale dienstverlening te realiseren", zegt zijn woordvoerder aan Het Nieuwsblad. "We gaan daar nu werk van maken."

Minimale dienstverlening

Volgens Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD breekt een minimale dienstverlening het stakingsrecht. "Bij ons geldt hetzelfde als bij de NMBS: je hebt heel veel personeel nodig om één bus of trein te doen rijden. Een bus is meer dan de chauffeur alleen. Er is ook dispatching en controle nodig, de bussen moeten 's morgens kunnen uitrijden en 's avonds weer binnenrijden ... Zodra je een aantal bussen laat rijden, is een staking in feite al gebroken", zegt ze op de nieuwssite.

Ook bij de ACV zijn ze niet te spreken over het voorstel van Weyts. Onder meer Jan Coolbrandt uit zijn ongenoegen: "Minister Weyts had dat bij zijn aantreden beloofd niet tussenbeide te komen in het sociaal overleg van vakbonden en directie, maar steeds meer mengt hij zich daar toch in. Dit begint op pestgedrag te lijken", klinkt het.

De directie van De Lijn zelf wil niet reageren op de vraag van Weyts, gezien de lopende onderhandelingen. Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA), die het initiatief heeft genomen, hoopt in ieder geval dat het er eindelijk van komt, zowel bij De Lijn als bij de NMBS. En ook bij CD&V krijgt de resolutie steun. "Wij willen vooral dat het openbaar vervoer de steun van het brede publiek niet verliest", zegt Vlaams Parlementslid Dirk De Kort. (NS)

Onze partners