Vakbonden betogen voor minimumpensioen van 1.150 euro

15/09/10 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

Volgens de bonden moeten de wettelijke pensioenen, de eerste pensioenpijler, verhoogd worden.

Enkele duizenden vakbondsleden hebben woensdag in het centrum van Brussel betoogd voor een versterking van de pensioenen. Ze vragen onder meer een minimumpensioen van minstens 1.150 euro.

De drie grote vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB) hadden gemobiliseerd voor de manifestatie. Volgens de politie waren er zo'n drieduizend betogers.

Volgens de bonden moeten de wettelijke pensioenen, de eerste pensioenpijler, versterkt worden. Eén op de vier gepensioneerden leeft nu in armoede, aldus Ann Van Laer van het ACV.

De vakbonden willen een wettelijk pensioen van minstens 1.150 euro. Bij pensionering vragen ze minder inkomensverlies. Ze willen een minimale vervangingsratio van 75 procent van het gemiddelde loon.

De bonden geloven niet dat de tweede pensioenpijler (het aanvullende pensioen via de werkgever) de terugval van de inkomsten kan opvangen. Daarnaast vragen de vakbonden een inhaalbeweging voor de oudste pensioenen.

Voorts willen ze dat er niet geraakt wordt aan het brugpensioen en willen ze geen verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd.

Onbetaalbaar, aldus VBO

De eisen vallen slecht bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Volgens topman Pieter Timmermans zijn niet alle gepensioneerden arm en behoren de 60-plussers tot de Europese top 3 van meest consumerende
gepensioneerden.

Hij noemt de eisen onbetaalbaar in het licht van de besparing van 22 tot 25 miljard euro die de federale regering tegen 2015 moet doorvoeren. Een lineaire, algemene verhoging van de pensioenen zou volgens hem 2 miljard euro kosten.

Lees meer over:

Onze partners