Vakbond vindt vraag tot schorsing na extreem politiegeweld 'ongepast'

23/02/13 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:23

De vraag van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), om één van de betrokken agenten te schorsen naar aanleiding van de gebeurtenissen in de politiecel in Mortsel, is "volkomen ongepast" en "niet opportuun". Dat stelt de liberale politievakbond VSOA.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet vroeg de lokale overheid, de enige bevoegde tuchtautoriteit, om de betrokken politieambtenaar te schorsen en eventueel andere ordemaatregelen te treffen.

Ongepast

Maar die vraag tot schorsing "is volkomen ongepast en ook niet opportuun", oordeelt VSOA. "Deze feiten dateren immers reeds van drie jaar geleden. Wanneer men de reportage in detail en tot het einde bekijkt, stelt men vast dat de collega's als speelbal fungeerden tussen twee actoren, de magistraat van wacht en de psychiater".

Richtlijnen

Volgens de politiebond gaven zij destijds duidelijke richtlijnen aan de agenten en "waren er geen 36 manieren om die uit te voeren". De vakbond ziet de demarche van Milquet bijgevolg als "een duidelijk politiek signaal, waarvan de collega het slachtoffer zal zijn".

Beroepsprocedure

Antwerps burgemeester Bart De Wever deelde al mee voorlopig geen actie te kunnen ondernemen tegen het BBT-team van de Antwerpse lokale politie of leden daarvan, omdat nog een beroepsprocedure loopt tegen de doorverwijzing van een agent naar de correctionele rechtbank. De Antwerpse procureur deed ook nooit een aanbeveling tot schorsing, wat de gangbare procedure is om tot een schorsing over te gaan.

De bond VSOA wijst er tot slot nog op dat zij "terzake nooit een onderzoek heeft gevraagd" aan het Comité P. NSPV en het kleinere ACV Politie verklaarden eerder niet gekant te zijn tegen een dergelijk onderzoek. (Belga/EE)

Onze partners