Vakbond: 'Duizenden agenten verdienen te weinig'

27/07/16 om 09:14 - Bijgewerkt om 09:14

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) onerzoekt of tienduizenden politieagenten te weinig verdienen in vergelijking met hun collega's die geen risico's lopen. De politievakbond becijferde dat inspecteurs elk jaar zo'n 2.000 euro minder verdienen dan ambtenaren in dezelfde loonschaal.

Vakbond: 'Duizenden agenten verdienen te weinig'

Politieagenten © BELGA

In De Morgen en het Het Laatste Nieuws slaan de vakbonden alarm. 'De politie kreeg sinds de hervormingen in 2001 geen opslag. In die overeenkomst stond: géén loonsverhoging voor de politie in de komende vijf jaar. Alleen zijn die vijf jaren er intussen vijftien geworden', zegt Carlos Medo van politievakbond NSPV. 'In welke andere sector verdienen werknemers vandaag nog exact hetzelfde als vijftien jaar geleden? Ik kan er geen bedenken. Intussen zijn zowat alle ambtenaren de politie voorbijgestoken op het gebied van verloning, na een optimalisatie in 2014.

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA, is formeel: 'Het is een volkslegende dat de politie veel geld verdient.' Met de tabellen in de hand stelt Houssin een constante vast. 'De politie verdient sinds 2014 minder dan haar collega-ambtenaren in een gelijkaardige loonschaal. Terwijl zij vaak totaal geen lange bijkomende opleiding hebben moeten volgen en geen risico lopen tijdens de diensturen.'

Op vraag van minister Jambon onderzoeken specialisten de gegevens van de vakbonden. Of die cijfers kloppen, wil Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon, dan ook nog niet kwijt. 'Of het verschil rechtgetrokken zal worden als het juist is? Eerst moeten we weten hoe het precies in elkaar zit. Daarna komen we daar zeker op terug met de vakbonden.' (JVL)

Onze partners