Vakbond ACOD dreigt spoorverkeer in de war te sturen

20/02/13 om 18:22 - Bijgewerkt om 18:22

De hinder bij het spoorverkeer ten gevolge van de nationale betoging zou wel eens zwaarder kunnen uitvallen dan verwacht. Dat zegt het ACOD spoor in een reactie op de weigering van de NMBS om solidariteitsboodschappen om te roepen op de treinen.

Vakbond ACOD dreigt spoorverkeer in de war te sturen

De hinder bij het spoor zou wel eens zwaarder kunnen uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Dat zegt Jean Pierre Goossens, topman van ACOD Spoor.

Solidariteitsboodschappen

ACOD Spoor had bij de NMBS toestemming gevraagd om solidariteitsboodschappen op de treinen om te roepen, in het kader van de nationale betoging in Brussel. De holding heeft dit echter geweigerd. De NMBS benadrukt dat ze neutraal wenst te blijven voor haar reizigers en zegt dat de communicatiemiddelen op de trein enkel bedoeld zijn voor reizigerscommunicatie.

Dat zou de actiebereidheid bij het spoorpersoneel wel eens kunnen opstoken, aldus de vakbondsman.

Meer dan aanvankelijk verwachte hinder is bijgevolg niet uitgesloten. Maar hoeveel dat zal zijn, is nu moeilijk in te schatten, luidt het bij ACOD Spoor.

Extra treinen

De NMBS zal een tiental extra treinen inzetten op de hoofdlijnen richting Brussel, naar aanleiding van de nationale vakbondsbetoging. Zo wil de spoorwegmaatschappij ervoor zorgen dat manifestanten en ook pendelaars "zo comfortabel mogelijk" in Brussel geraken, zo zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Ook als de betoging ten einde is, worden er extra treinen vanuit Brussel ingezet. Er wordt verwacht dat dit niet zal samenvallen met de avondspits.

Index

In Brussel vindt een nationale betoging plaats van de drie bonden. Volgens de vakbonden worden er meer dan 15.000 mensen verwacht in de straten van Brussel. De bonden komen op straat "voor de koopkracht, tegen de bevriezing van de lonen, voor het integrale behoud van de index en voor een juistere en progressievere fiscaliteit".

De betoging start op de Koning Albert II-laan, dichtbij het Noordstation. De stoet vertrekt rond elf uur naar het Zuidstation, waar de manifestatie aankomt rond 12.30 uur. Toespraken van de vakbonden worden gehouden voor het kabinet van de minister van Werk, Monica De Coninck.

StakingsvergoedingArbeiders en werknemers die deelnemen aan de betoging zullen een stakingsvergoeding krijgen, zei de socialistische vakbond. Maar ze hebben niet de bedoeling de ondernemingen lam te leggen.

Hetzelfde weerklinkt bij de socialistische bediendebond. "Mogelijk wordt werk hier en daar verstoord, maar we willen het ondernemingsleven niet platleggen", zegt voorzitter Erwin De Deyn.

Voor de openbare diensten is geen syndicaal verlof voorzien, volgens Ann-Sofie Daem van de christelijke vakbond. Ze veronderstelt dat er weinig tot geen staking in de sector zal zijn.

ACV Transcom (Belgacom, bpost en NMBS) herhaalt dat alle leden die willen staken "een werkdag zullen verliezen, maar zullen gedekt en betaald worden" door de christelijke vakbond.

ArcelorMittal

De staking riskeert vooral gevolg te krijgen in Luik volgens de vakbonden. De arbeiders van ArcelorMittal Luik zijn van plan 24 uur het werk neer te leggen, vanaf woensdag 22 uur.

Er zouden verschillende leerkrachten kunnen deelnemen aan de Brusselse actie, maar er zal geen enkele school moeten worden gesloten.

Hinder bij De LijnDe openbare vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC verwachten hinder op hun lijnen, maar kunnen op dit momenten niet zeggen hoe erg de dienst verstoord zal zijn. Ze raden reizigers aan om zich te informeren via het internet.

Er kunnen ook verkeersproblemen zijn op de kleine ring, op de noord-zuidas en in het centrum van Brussel tussen 10 en 13 uur.

De luchthaven van Charleroi (BSCA) heeft aangekondigd dat er hinder mogelijk is donderdag zonder meer duidelijkheid te geven over hun omvang. Bij Brussels Airport wordt er geen hinder verwacht door de betoging in Brussel. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners