Vakantie-uittocht: fileleed rond Brussel en Leuven

08/02/13 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

Door enkele incidenten en de verwachte uittocht voor de krokusvakantie ondervindt vooral de avondspits rond Brussel en Leuven heel wat hinder.

Vakantie-uittocht: fileleed rond Brussel en Leuven

© Reuters

Door enkele incidenten en de verwachte uittocht voor de krokusvakantie ondervindt vooral de avondspits rond Brussel en Leuven heel wat hinder. Rond Antwerpen en Gent verloopt de avondspits rond 17 uur dan weer normaal. Dat werd vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum.

Door een ongeval op de Woluwelaan, de parallelweg van de Brusselse Binnenring in Zaventem, staat het verkeer op de Binnenring stil van voor Groot-Bijgaarden. Bij dat ongeval velen een zwaargewonde en twee lichtgewonden. De wachttijd bedraagt er tussen een uur en anderhalf uur. Door een incident bij Wemmel kan op de Buitenring de wachttijd dan weer oplopen tot een uur tussen Zaventem en Wemmel.

Op de E314 zijn twee rijstroken versperd door een ongeval bij Holsbeek, waardoor het verkeer van Brussel via Leuven naar Limburg moeizaam verloopt. Weggebruikers moeten er rekening houden met wachttijden tot meer dan een uur. Ook op de ring rond Leuven verloopt de avondspits moeizaam.

Rond Antwerpen en Gent verloopt de avondspits normaal.

Krokusvakantie begint met winterse buien

Vrijdagavond en -nacht is er nog kans op een sneeuwbui, maar er komen ook brede opklaringen voor. Plaatselijk ontstaan enkele mistbanken. De minima bedragen min 1 graad vlak aan zee tot min 7 graden in de Ardennen. Door sneeuw of door bevriezing van natte weggedeelten kan gladheid ontstaan. Zaterdag zijn er perioden met zon. Vooral over het westen van het land is een winterse bui mogelijk. Er waait een zwakke wind uit richtingen
tussen het westen en noorden. De maxima bedragen min 3 graden in de Ardennen tot plus 4 graden in het westen van het land. Het wordt een koude nacht van zaterdag op zondag (0 graden aan zee tot min 9 graden
op de Hoge Venen).

Zondag is het eerst droog met opklaringen. Later neemt de bewolking toe gevolgd door sneeuw vanuit het zuidwesten. De maxima bedragen min 3 in de Ardennen en plus 2 graden elders. Er waait een matige, guur aanvoelende zuidoostenwind.

Volgende week blijft het koud met algemene nachtvorst. Overdag komt het kwik een paar graden boven nul uit, behalve in de Ardennen. Vooral maandag kan er nog winterse neerslag vallen. In de Ardennen ligt momenteel 25 tot 30 cm sneeuw. Doordat de temperaturen er de hele krokusvakantie negatief zijn, blijft de sneeuwlaag intact. Bovendien wordt er zondagavond nog een verse lading verwacht. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners