Vakantie Kamerleden wordt ingekort

21/01/16 om 14:00 - Bijgewerkt om 13:59

In de toekomst zal de voltallige Kamer al op de derde donderdag van september bijeenkomen in plaats van op de tweede dinsdag van oktober.

Vakantie Kamerleden wordt ingekort

© BELGA

Er is een principeakkoord om de voltallige Kamer in de toekomst al op de derde donderdag van september bijeen te laten komen. Dat schrijft De Standaard en bevestigt Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). De feitelijke beslissing moet nog worden genomen, wellicht volgende week. Bedoeling is dat de diensten de afspraken formeel uitschrijven, zodat er achteraf geen discussies meer mogelijk zijn.

De traditie wil dat de Kamer voor het eerst plenair - dus voltallig - bijeenkomt op de tweede dinsdag van oktober. Die dag spreekt de eerste minister zijn state of the union uit. Die beleidsverklaring zal ook na de aanpassing van de werking van de Kamer op de tweede dinsdag van oktober geprogrammeerd blijven, maar reeds in september zullen de Kamerleden plenair vergaderen.

Ook de werking van de commissies wordt bijgeschaafd. Commissievergaderingen kunnen vandaag al tijdens de zomermaanden plaatsvinden, maar daarvoor moeten zowel de Kamervoorzitter als de commissievoorzitter en de bevoegde minister akkoord gaan. Voortaan zal enkel het groen licht van de Kamer- en commissievoorzitter volstaan. (Belga)

Onze partners