Vader Younes krijgt 9 jaar cel

© Belga

Het openbaar ministerie eiste een celstraf van minstens twaalf jaar, maar Mohamed Jratlou, de vader van Younes, krijgt negen jaar cel.

Het hof van assisen in Henegouwen heeft de 71-jarige Mohamed Jratlou, de vader van de 4-jarige Younes die eind 2009 om het leven kwam, veroordeeld tot negen jaar cel. Hij was eerder op de dag schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder de intentie om te doden.

Younes werd op 10 november 2009 teruggevonden in de Leie in Komen, twee weken nadat hij verdwenen was. De juryleden hielden rekening met de ernst van de feiten: de beschuldigde had niet geaarzeld om zijn 4-jarig zoontje te lijf te gaan.

Bovendien is er het risico om in impulsief gedrag te vervallen, waardoor Mohamed Jratlou een gevaar is voor de openbare veiligheid, zo oordeelde de jury. Openbaar aanklager Ingrid Godart vroeg de jury om niet onder een gevangenisstraf van twaalf jaar te gaan. Er is de ernst van de gepleegde feiten, luidde het ook bij hen. Een kind dat getraumatiseerd was door de slagenregen die zijn moeder te verwerken had gekregen, stierf in verschrikkelijke omstandigheden alvorens als een voorwerp in het water te worden gegooid.

Impuslief gedrag

De openbaar aanklager ging ook in op de persoonlijkheid van de beschuldigde. Volgens haar kan Mohamed Jratlou vervallen in impulsief gedrag als hij een situatie beleeft die hij niet onder controle heeft. “Door zijn verantwoordelijkheid niet op te nemen en twijfel te zaaien, heeft hij opzettelijk niet opgehouden zijn familie en naasten psychologisch te kwellen”, aldus Ingrid Godart.

De verdediging zei dat als Mohamed Jratlou de feiten heeft ontkend, hij dat gedaan heeft omdat die feiten voor hem ondraaglijk zijn. Meester Xavier Magnée wees op de beperkte intellectuele capaciteiten van zijn cliënt. Volgens hem ligt de bestraffing van Mohamed Jratlou niet zozeer in een leven achter de tralies, maar in het elke dag naar de foto van zijn zoon te moeten kijken. De advocaat vroeg de jury dan ook om geen zware straf uit te spreken.

Intense stress

De 71-jarige Jratlou werd beschuldigd van doodslag op zijn vierjarig zoontje Younes, die op 10 november 2009 werd teruggevonden in de Leie in Komen, twee weken nadat hij verdwenen was.

De assisenjury oordeelde dat er geen sprake was van vrijwillige doodslag, maar dus wel van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar zonder de intentie om te doden. Dat de beschuldigde de vader was van het slachtoffer en dat dat slachtoffer minderjarig was, vormen verzwarende omstandigheden.
In haar motivering stelt de jury vast dat er net voor de feiten sprake was van “intense stress”. Jratlou zou zijn zoontje gegrepen hebben om te verhinderen dat die zou schreeuwen toen de moeder vertrok.

Tegenstrijdigheden
Het is echter niet uit te maken of er een intentie was tot doden. De jury stelde ook meerdere tegenstrijdigheden vast tussen de verklaringen van de beschuldigde en die van zijn echtgenote, er zitten twee gaten van 50 minuten in het tijdsgebruik van Jratlou.

De verdediging heeft altijd volgehouden dat Jratlou onschuldig is en dat Younes werd ontvoerd en gedood door een buitenstaander. (Belga/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content