Vader Kevin Paulus: 'Ons leven is voorbij'

13/10/11 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

De ouders van Kevin Paulus getuigden donderdag als laatsten voor hun vermoorde zoon Kevin. Eerst waren al hun buren en andere familie aan het woord gekomen in het moraliteitsonderzoek.

De moeder van Kevin Paulus, Leen Verduyckt, las een brief voor, waarbij ze Ronald Janssen vroeg hen aan te kijken. Hij deed dat ook, maar Janssen verroerde geen vin. Na hun getuigenis weerklonk, net als in de assisenzaal, op het Vrijthof buiten een luid applaus voor de familie van Kevin Paulus. De moeder en vader van Kevin herhaalden meermaals dat hun leven voorbij is sinds de dag dat Ronald Janssen Kevin en Shana om het leven bracht.

De ouders van Kevin zitten ook met schuldgevoelens, maar voorzitter Michel Jordens praatte hen dat uit het hoofd. "Ze waren op 1 januari 2010 bij ons thuis geweest", vertelde vader Paulus. "Ze moesten 's avonds naar het familiefeest van de Appeltansen. Als we hadden gezegd dat ze bij ons moesten komen slapen, dan was het misschien allemaal niet gebeurd", zuchtte Ivo, die zich al het hele proces kranig houdt, maar het bij de moraliteitsgetuigen van Shana en Kevin toch geregeld moeilijk kreeg.

Hij en zijn vrouw gaan iedere dag naar het kerkhof. "Als we er niet meer zijn, dan liggen we op het kerkhof recht tegenover Shana en Kevin. Dat is al geregeld", vertelde de moeder van Kevin Paulus.

De ouders van Kevin Paulus zijn er ook van overtuigd dat Shana en Kevin geen kans hebben gekregen om zich te verdedigen. "Ze zijn niet uit die auto geweest. Als Kevin en Shana naar binnen waren gegaan, dan had Kevin zijn leven gegeven voor Shana. Ze zijn doodeenvoudig niet binnengegaan. Daar ben ik 100 procent zeker van", vertelde Leen.

Daarmee doelde ze op de versie van Janssen dat hij op 2 januari 2010 vermomd naar de woning van Shana is gegaan, waar zij en Kevin binnen waren. Een gewapende Janssen zou hen dan in de auto van Kevin gedwongen hebben.

Buren: 'Kevin nooit iemand zien pesten of beledigen'

De vroegere buren van Kevin Paulus, die hem van kindsbeen af kenden, vertelden dat ze Kevin nooit iemand zagen pesten of beledigen. Bij zijn eerste verklaringen voor het motief van hun dood had Ronald Janssen aangehaald dat hij de pesterijen van Kevin beu was. De 69-jarige buurman Julien S. was kwaad geworden, toen hij dat in de kranten las.

"Kevin was een zeer sociaal kind, dat met onze kleinkinderen speelde. Hij was zeer goed opgevoed en een gehoorzaam kind, dat nooit kattenkwaad uitstak", vertelde Julien, die aanhaalde dat de ouders van Kevin nog veel verdriet hebben om het verlies van hun zoon.

Juliens zoon Guy (38) zag Kevin opgroeien en zag hem als een kleine broer. "Kevin was een heel brave jongen. Je kon er alles aan vragen. Een stille jongen, maar zeker niet bedeesd. Hij was als een kleine broer voor mij. Er was een groot leeftijdsverschil, maar dat was plezant. Kevin heeft ook mijn kinderen zien opgroeien. Ik mis hem heel hard", zei Guy.

Tante richt zich rechtstreeks tot Janssen

De tante van Kevin Paulus, Lea Verduyckt, richtte zich in de Tongerse assisenzaal rechtstreeks tot Ronald Janssen om namens haar moeder, broers en zussen en haar kleinzoon de vraag te stellen waarom Kevin dood moest. Janssen zelf bleef onbewogen, hoewel Lea's woorden niet mals waren. "Mijn familieleden hebben niet de kracht om tot hierboven in de assisenzaal te komen", zei Lea. "Ik wil tot op de dag van vandaag in zijn ogen kijken. U zegt, 'ik heb dat voor mijn kinderen gedaan'. Nee, u hebt dat voor uzelf gedaan. Ik vergeef u nooit wat u aangericht hebt", begon de zus van de mama van Kevin.

"Mijn kleinkind wilde dat zelf komen vragen. 'Moeke, ge moet aan Janssen vragen waarom. Hij zou al mijn spaarcenten hebben gekregen, als Kevin maar kon terugkomen.' Ik hoop dat die woorden u lang zullen bijblijven. De rest van mijn familie gaat stilletjes dood. Er altijd zijn voor elkaar, ik denk dat Janssen dat niet kent. Mijn ganse familie heeft u kapot gemaakt", zei Lea Verduyckt tegen Janssen, die ongeïnteresseerd voor zich uitkeek.

Nicht Inge: 'Kevin was het dutske van de familie'

Inge H., de 36-jarige nicht van Kevin Paulus, vroeg bijstand van slachtofferhulp tijdens haar getuigenis. "Kevin was het 'dutske' van de familie, schattig met grote bruine ogen met krulletjes. Een ongelofelijk lief kind, op wie je nooit kwaad kon zijn. Een lief knuffelbeertje. Kevin kon het niet verdragen dat iemand boos op hem zou zijn", vertelde Inge.

Kevin en Shana gingen ook babysitten op de kinderen van Inge. "Onze zoon Robbe vraagt nog altijd wanneer dat sneeuwballengevecht gaat zijn. Robbe kan dat niet verwerken. Hij kan dat niet plaatsen. Hij krijgt psychische begeleiding. Hij is nog heel bang. Hij is zes jaar, maar die rugzak draagt hij mee voor de rest van zijn leven. Mijn zoontje van zes slaapt al twee jaar niet meer, mijnheer Janssen, die hier verklaarde dat hij jarenlang slapeloze nachten heeft. 'Ik ben zo verdrietig want ik mis Shana en Kevin zo', zegt Robbe dan", zei een huilende Inge.

Zus Kevin: 'Je hebt godverdomme het lef niet de waarheid te zeggen'

De zus van Kevin Paulus, Kelly (25), haalde scherp uit naar Janssen. "Ik zal nooit begrijpen waarom je Shana, Kevin en Annick hebt vermoord. Je hebt hen uit ons leven ontnomen. Wij zijn levenslang getekend door hun verlies. Zij zullen niks meer kunnen navertellen. Alleen jij kan de waarheid vertellen."

"Je kan niet zeggen dat je die gruwelijke beelden zomaar vergeet. Ik zal het u nooit van mijn leven vergeven. Ik snap niet dat jij, zelf vader van twee kinderen, dat met kinderen hebt kunnen doen. Je bent een leraar, een man met een voorbeeldfunctie, maar een voorbeeld ben je niet geweest. Je hebt godverdomme het lef niet om de waarheid te zeggen", sprak Kelly tegen Ronald Janssen, die enkel bevestigend knikte. (Belga/SD)

Onze partners