Vader en vier kinderen komen om bij woningbrand

12/11/12 om 09:24 - Bijgewerkt om 09:24

Een vader, twee jongens van 9 en 11 en twee meisjes van 2 en 4 jaar zijn in een woningbrand omgekomen in Han-sur-Lesse (Rochefort).

Vader en vier kinderen komen om bij woningbrand

© Belga

"Bij aankomst om 02.40 uur sloegen de vlammen reeds uit alle ramen en het dak", aldus brandweercommandant Bodart. Enkel de vier muren van het oude huis met houten vloeren stonden nog overeind.

Enkel de moeder en een vriend van het gezin slaagden erin tijdig het pand te verlaten. De vriend probeerde in het huis terug te keren om de kinderen te redden, maar liep derdegraadsbrandwonden op en is in een kritieke toestand overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Luik. De moeder liep een ernstige CO-intoxicatie op.

De vader, twee jongens van 9 en 11 en twee meisjes van 2 en 4 jaar zijn in het brandende huis gebleven.

Petroleumvuurtjes

"Er is niets dat doet denken aan een vrijwillige en criminele brand", zegt substituut Annabel Pirotte van het parket van Dinant. De bewoners van het oude huis verwarmden de bovenverdieping met petroleumvuurtjes.

Het gezin huurde het huis sedert zowat anderhalf jaar. "De eigenares had op het gelijkvloers een verwamingscassette op hout en een oliekachel geplaatst, maar niets op de verdieping. Het gezin verwarmde zich in de kamers en op de badkamer met meerdere verplaatsbare petroleumvuurtjes", legde de substituut uit.

De magistrate bevestigde dat het mogelijk is dat de lichamen van de vijf slachtoffers nooit worden teruggevonden. "Het was een oude woning met hout en parket. Alles is zeer snel afgebrand."

De piste van een accidentele brand is de meest plausibele, maar dat moet het onderzoek uitwijzen, luidt het verder. Om dat te bepalen, is de wetenschappelijke politie ter plaatse, net als het slachtofferidentificatieteam (DVI), een branddeskundige en een wetsgeneesheer.

De civiele bescherming is belast met het ondersteunen en stutten van de muren, die door de vlammen erg kwetsbaar zijn geworden. Daarna kunnen de experten hun werk doen. De verantwoordelijken verwachten dat ze naar het einde van de namiddag meer gegevens hebben over de precieze omstandigheden.

Psychosociale cel
Er is een psychosociale cel opgezet die onder meer de leerlingen van de school in Han-sur-Lesse, waar de kinderen school liepen, zal opvangen, naast de getroffen familie die afkomstig is uit de streek. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners