Vader Belgische Syriëstrijder: ‘Als ik zoon vind, moet België ons repatriëren’

© Reuters
Simon Demeulemeester

Dimitri Bontinck trok naar Syrië om er zijn zoon te gaan halen. Die zou zich bij fundamentalistische rebellen aangesloten hebben. ‘We moeten realistisch zijn: de kans op slagen is klein’

Dimitri Bontinck is in Syrië om er zijn zoon Jejoen (18) te gaan zoeken. Die jongen wordt in een trainingskamp opgeleid om mee te vechten tegen het leger van dictator Bashar Al-Assad die al twee jaar een gruwelijke oorlog uitvecht tegen de rebellen die van hem afwillen. Jejoen is een van de naar schatting 200 Belgen die in Syrië de wapens opgenomen hebben – meestal bij de fundamentalistische fracties van de opstandelingen. Bontinck zou op zaterdag 6 april op het punt gestaan hebben om Syrië binnen te gaan vanuit Turkije, vergezeld van een Mexicaanse fotograaf en een Nederlandse journaliste.

Antwerpenaar Dimitri Bontinck is zijn zoon Jejoen achterna gereisd naar Syrië, zo schrijft Het Nieuwsblad, in de hoop hem te kunnen terugbrengen naar België alvorens hij sneuvelt in het conflict dat de afgelopen twee jaar al aan zo’n 70.000 mensen het leven zou gekost hebben. De jongen, die zich pas enkele maanden geleden bekeerde tot de islam, zou in een telefoontje met een vriendin gezegd hebben naar huis te willen komen. Hij zou dat ook al tegen zijn vader gezegd hebben.

“Enerzijds staan we sterk en hebben we hoop,” zei de vader aan de VRT. “Anderzijds moeten we realistisch zijn, en dat zijn we ook: de kans op slagen is klein.”

Als de man zijn zoon vindt, dan hoopt hij op de steun van België: “Als ik Jejoen vind, is het de taak van België om ons met een C-130 te repatriëren.” Buntinck zei eerder al dat hij van mening is dat België niet voldoende doet om zijn zoon uit Syrië weg te halen.

Bontinck wou om veiligheidsredenen niet zeggen wanneer hij Syrië zou binnengaan, en wat zijn eindbestemming is. “Ik kan bevestigen dat meneer Bontinck vertrokken is naar Syrië”, aldus zijn advocaat Kris Luyckx bij het vertrek van Bontinck. “Ik kan niet ingaan op specifieke details waar hij verblijft. Maar het is wel zijn bedoeling om zijn zoon niet alleen te zoeken, maar ook terug te halen.”

Luyckx zegt dat vader Bontinck de indruk heeft dat er weinig steun is vanuit België. “We kunnen natuurlijk niet verwachten dat België een leger zal sturen, maar hij heeft toch zijn vaderhart gevolgd en gaat zijn zoon halen.”

Een, mogelijk twee Belgen, gestorven in Syrië

In Syrië is al één Belg omgekomen, Sean Pidgeon uit het Brusselse Lakenn en het Syrische staatspersagentschap deed melding van een tweede Belgische dode. Het slachtoffer zou lid zijn geweest van een groep rebellen die in de buurt van de stad Latakia werd uitgeschakeld door het Syrische leger. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is er echter nog niet in geslaagd uitsluitsel te krijgen over dat nieuws.

Volgens de inlichtingendiensten en de taskforce opgericht door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) is het niet uitgesloten dat er nog Belgische jongeren in Syrië overleden zijn.

‘Moskeeën moeten jongeren beletten naar Syrië te vertrekken’

Aangezien de Belgische strijders vooral naar Syrië trekken vanuit islamistische overwegingen, deden de Belgische progressieve moslims (musulmans progressistes de Belgique) een oproep aan de moskeeën: “De jongeren, die in moeilijkheden verkeren, gaan een antwoord zoeken op hun vragen bij sektarische groepen”, aldus voorzitter Fouad Benyekhlef. “We moeten ons zorgen maken vanwege de indoctrinatie en de onbegrijpelijke wil van de jongeren om te sterven in de oorlog. Het is daarom nodig dat de erkende religieuze autoriteiten in België een andere boodschap brengen en zo vermijden dat meer jongeren naar Syrië trekken.”

Hicham El Mzairh (SP.A), voormalig adviseur Diversiteit van toenmalig Antwerps schepen Monica De Coninck, lanceerde op Knack.be ook al de oproep om de moskeeën als parners te zien in de strijd tegen het radicalisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content