VAB wil Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij

14/09/10 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

De mobiliteitsclub wil een proefproject van een half jaar om de impact op de files te meten.

Mobiliteitsclub VAB pleit ervoor dat de Liefkenshoektunnel gedurende een half jaar tijdens de ochtendspits tolvrij zou gemaakt worden. Het gaat om een proefproject om te testen wat de impact daarvan is op de files.

Volgens de VAB zal het nog minstens tot 2015 duren eer de Oosterweelverbinding is gerealiseerd. De Vlaamse regering moet nog een definitieve beslissing nemen over het tracé. Intussen zullen de files op de E17, de E19 Noord en de E313 echter jaarlijks blijven toenemen.

De mobiliteitsclub schat de huidige kost van een ochtendfile op de E17 op 60.000 euro en voorspelt dat dat tegen 2015 100.000 euro zal zijn. Daarom stelt ze een test voor met de Liefkenshoektunnel, waarvan momenteel lang niet alle capaciteit gebruikt wordt.

Concreet stelt de VAB voor de tunnel op werkdagen tussen 6.30 uur en 9.30 uur tolvrij te maken. Door een dergelijk proefproject te beperken tot de ochtendspits blijft het verlies aan tolgelden beperkt, maar krijgt men toch inzicht in de effecten ervan op de files, aldus de organisatie.

Onze partners