V-tekens, liberale selfies en een wandeling in het park: Herbekijk de eedaflegging van Michel I (VIDEO)

11/10/14 om 09:29 - Bijgewerkt om 15:13

De nieuwe federale regering legde zaterdagochtend de eed af bij koning Filip. Herbekijk het gebeuren hier.

V-tekens, liberale selfies en een wandeling in het park: Herbekijk de eedaflegging van Michel I (VIDEO)

© Belga

De nieuwe federale regering met N-VA, CD&V, MR en Open VLD onder leiding van Charles Michel legde zaterdag de eed af bij koning Filip op het paleis in Brussel. Het was de eerste regering die koning Filip mocht benoemen.

Kersvers premier Charles Michel legde als eerste de eed af. Hij deed dat in de drie landstalen.

Maggie De Block (Open VLD) beschreef haar eedaflegging als 'een droom':

Drie N-VA-excellenties - Jan Jambon, Steven Vandeput en Theo Francken - gebruikten bij de eedaflegging het V-teken uit hun campagne in plaats van de platte hand. Vicepremier Jambon verklaarde achteraf dat dit 'niet als provocatie bedoeld was'.

Na de eedaflegging volgde de traditionele 'familiefoto' van de nieuwe regering met de koning op de eretrap. Het is de eerste keer dat die foto in het paleis werd genomen en niet in het parlement.

Nadien wandelde de federale regering van het paleis naar het parlement:

Alexander De Croo maakte een 'liberale selfie' met zijn Open VLD-collega's Maggie De Block en Bart Tommelein:

Pieter De Crem (CD&V), voormalig minister van Defensie en vanaf nu staatssecretaris van Buitenlandse Handel, is ondanks zijn 'troostfunctie' toch 'blij met de nieuwe uitdaging':

Zo werd de nieuwe vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) klaargestoomd voor de eedaflegging:

Opvallend: Elke Sleurs van N-VA kreeg, in tegenstelling tot de andere vrouwelijke regeringsleden, geen kus van premier Charles Michel bij het betreden van de troonzaal:

Vóór de eedaflegging van de nieuwe regering, verwelkomde koning Filip aftredend premier Elio Di Rupo op het paleis om diens ontslag te aanvaarden:

Diezelfde Di Rupo overhandigde wat later de sleutels van de Wetstraat 16 aan Charles Michel. De twee wisselden bovendien geschenken uit: Italiaanse wijn voor Michel, chocolade en een kunstboek voor Di Rupo.

Eén man die een cruciale rol speelde bij de vorming van deze regering kregen we niet te zien: N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij hield zich ver van de drukte in en om de Wetstraat, en vertrok vanmiddag naar China voor een officiële missie, als burgemeester van Antwerpen.

N-VA, CD&V, Open VLD en MR sloten afgelopen dinsdag een nieuwe federale regering, onder leiding van Charles Michel. Hun regeerakkoord kunt u hier integraal lezen. Dit zijn 20 opvallende maatregelen in het akkoord waar u nog nooit over gehoord hebt.

Vrijdag raakte definitief bekend wie de 18 ministers en staatssecretarissen van de nieuwe regering zijn. Hier leest u de 5 opmerkelijkste vaststellingen in die regering-Michel.

Bij MR zou er teleurstelling zijn over de bevoegdheden. Maar ook bij N-VA speelt naar verluidt intern ongenoegen over de keuzes van Bart De Wever. (MI/VTM/Belga)

Onze partners