UZ Brussel wijt foutieve prenatale test aan onzuiver product

09/12/10 om 17:11 - Bijgewerkt om 17:11

Bij de test om uit te maken of het kind na de geboorte gehandicapt zou zijn, werd een onzuiver wit poeder gebruikt.

UZ Brussel wijt foutieve prenatale test aan onzuiver product

© Belga

Het Universitair Ziekenhuis (UZ) Brussel wijt de fout bij de medische test om te peilen of een kind na de geboorte al dan niet gehandicapt zou zijn aan het feit dat het gebruikte wit poeder niet zuiver was.

Donderdag raakte bekend dat het UZ Brussel ongeveer 400.000 euro schadevergoeding moet betalen aan een gehandicapt kind en haar ouders. Uit een medische prenatale test was gebleken dat het kind niet gehandicapt zou zijn, maar het werd toch geboren met de ongeneeslijke en erfelijke ziekte waarop het was getest.

Het UZ Brussel gaf de fout donderdag toe en betreurde ze. Volgens het ziekenhuis is de fout te wijten aan het feit dat het wit poeder dat bij de test werd gebruikt 'om de enzymatische activiteit te meten' niet zuiver was.

Het ziekenhuis wijst erop dat het product werd geleverd door een commercieel bedrijf en dat eerdere testen met het product wel correcte resultaten gaven. Het UZ Brussel gebruikt dezelfde test nog altijd, maar met een ander product dat afkomstig is van een andere commerciële firma. Bovendien worden er ook bijkomende controles uitgevoerd.

De Morgen meldde donderdag dat het echtpaar uit Brussel hun ongeboren kind op aanraden van hun gynaecoloog in maart 1999 liet onderzoeken op de erfelijke ziekte Sanfilippo II, die zich kenmerkt door een afwijking in het centrale zenuwstelsel en zich uit in destructieve neigingen en andere gedragsproblemen.

Lees meer over:

Onze partners