Usurperende bevoegdheden: 'Verscheur het lijstje van Chastel' (Peeters)

21/03/12 om 18:17 - Bijgewerkt om 18:17

Vlaams minister-president Kris Peeters is niet te spreken over het lijstje van federaal minister van Begroting Olivier Chastel rond de usurperende bevoegdheden of fantoombevoegdheden.

"Dat lijstje van Chastel is volstrekt onaanvaardbaar. Dat lijstje is van tafel. Dus u mag dat verscheuren en hoeft er niet meer naar te verwijzen", zo antwoordde Peeters woensdag in het Vlaams parlement op vragen van Lode Vereeck (LDD) en Joris Van Hauthem (Vlaams Belang).

De kwestie van de usurperende bevoegdheden, bevoegdheden waarvoor de deelstaten bevoegd zijn maar waar de federale overheid nog geld voor uitgeeft, komt volgende week dinsdag aan bod op een Interministeriële Conferentie (IMC).

Responsabilisering

De federale regering wil dit jaar 250 miljoen euro schrappen die onder de noemer usurperende bevoegdheden vallen. Maar in het lijstje van de federale regering staan naast strikt usurperende bevoegdheden ook maatregelen rond de responsabilisering van de deelstaten.

Het gaat onder meer over een hogere bijdrage die deelstaten moeten ophoesten voor de pensioenen van hun ambtenaren, de Belgische bijdrage aan de Europese Unie, de betaling van de vakbondspremies van Vlaamse ambtenaren en de interuniversitaire samenwerking rond ontwikkelingssamenwerking.

Peeters: 'Ik zal mij zeker niet laren rollen'

Peeters stelde zich eerder al vragen bij dat federale lijstje. In het Vlaams Parlement noemde Peeters het lijstje van federaal begrotingsminsiter Olivier Chastel (MR) ronduit "onaanvaardbaar". VB'er Van Hauthem waarschuwde dat de federale regering de factuur van een aantal zaken simpelweg wil afwentelen op de deelstaten. Peeters antwoordde daarop: "Eén ding is zeker. Ik zal mij niet laten rollen". (Belga/SD)


Onze partners