Unizo wil GAS-boetes voor jongeren die alcohol of tabak gebruiken

Jeugd drinkt alcohol © Reuters

Ondernemersorganisatie Unizo pleit voor GAS-boetes voor jongeren die sigaretten of alcohol kopen. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij de jongeren en niet bij de winkeliers.’

Omdat jongeren wel sigaretten, alcohol en loterijproducten mogen gebruiken, maar winkels ze niet mogen verkopen, pleit ondernemersorganisatie Unizo voor GAS-boetes voor jongeren die die producten gebruiken. “Het huidige systeem is heel dubieus en zorgt voor verwarring. Het systeem van de GAS-boetes uitbreiden zou hieraan tegemoet kunnen komen”, meent Unizo.

Unizo: ‘Verantwoordelijkheid ligt niet bij winkeliers’

De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad schreven dat in 2013 nooit zoveel boetes voor alcoholverkoop aan kinderen uitgedeeld werden.

De ondernemersorganisatie haalt het voorbeeld van Nederland aan. Daar zijn jongeren onder 18 voortaan strafbaar als ze op openbare plekken alcohol bij zich hebben. “De Nederlandse gemeenten houden toezicht op de naleving van de wet.”

Unizo wil nu een gelijkaardig systeem in België. “Een verbod op de verkoop van alcohol, tabak of loterijproducten werkt enkel als je ook een verbod instelt voor jongeren op het bezit of verbruik ervan”, aldus Unizo, dat benadrukt dat de verantwoordelijkheid over alcohol, sigaretten of loterijproducten niet enkel bij de winkeliers mag gelegd worden.

Fysieke agressie

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ vindt dat “de verantwoordelijkheid voor de aankoop van alcoholische dranken bij de jongere zelf ligt, en vervolgens bij zijn ouders. Alle verantwoordelijkheid afschuiven op handelaars is te gemakkelijk.”

Uit een enquête bij hun winkeliers besluit Unizo dat negen op de tien winkels de wetgeving volgt en de leeftijd van hun klanten controleert, maar daardoor raakt vier op de tien winkeliers verwikkeld in discussies met jongeren of hun ouders. Bij een op de twintig komt het zelfs tot fysieke agressie. “Ofwel lappen winkelier de wet aan hun laars en riskeren ze een boete tot 1.650 euro, ofwel volgen ze de wet, maar ook dan mag je problemen verwachten”, besluit Unizo.

CD&V: ‘Met controleren alleen komen we er niet’

CD&V-senator Dirk Claes waarschuwt dat de alcoholverkoop aan minderjarigen niet enkel door controles kan worden teruggedrongen. Claes grijpt de cijfers aan om zijn voorstellen, die vervat zitten in het alcoholplan van de minister van Volksgezondheid, kracht bij te zetten. “Met controleren alleen komen we er niet”, zegt hij.

Dirk Claes diende de voorbije legislaturen verschillende wetsvoorstellen in om alcoholmisbruik tegen te gaan. Zo stelde hij voor om de verkoop van alcohol in automaten en van sterke drank in nachtwinkels en 24/24u-shops te bannen, en pleitte hij voor een correcte toepassing van de wet inzake alcoholverkoop in tankstations gelegen aan autosnelwegen. Die mogen immers geen dranken verkopen met een alcoholpercentage van boven de 6 procent.

Groen: ‘Nieuw voorbeeld van criminalisering van jongeren’

Ook Groen-Kamerlid Kristof Calvo vindt het voorstel geen goed idee. Hij gelooft meer in preventie bij jongeren.

“Vanzelfsprekend moeten de wetten inzake tabak en jongeren worden gerespecteerd. Maar het zwaaien met GAS-boetes voor jongeren is geen duurzame oplossing. Het is een nieuw voorbeeld van de stigmatisering en criminalisering van kinderen en jongeren. Wanneer houdt dit nu eindelijk eens op?”, aldus Calvo. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content