Universiteiten stellen onderzoek in naar gebruik rilatine als 'leerpil'

18/12/15 om 05:44 - Bijgewerkt om 05:44

Vijf Vlaamse universiteiten gaan samen het gebruik en de verspreiding van rilatine onderzoeken. Het oneigenlijke gebruik van die ADHD-medicatie als 'leerpil' neemt te sterk toe, vinden ze.

Universiteiten stellen onderzoek in naar gebruik rilatine als 'leerpil'

Een van de vragen van het onderzoek: welke artsen schrijven het middel voor aan studenten? © BELGA

Het nieuwe onderzoek, dat begin 2016 zou moeten plaatsvinden, wil het probleem breed in kaart brengen, schrijven de kranten van Mediahuis.

Volgens cijfers van de ziekteverzekering nam het gebruik van rilatine vorig jaar lichtjes af, maar aan de universiteiten van Hasselt, Leuven, Antwerpen, Gent en Brussel heerst een andere indruk.

"Het grote zorgenkind", noemt Paul Van Royen, decaan van de faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, het oneigenlijke gebruik van het pepmiddel. "Uit contacten met studenten maken we op dat het gebruik sterk toeneemt."

Concentratie

Rilatine wordt medisch voorgeschreven aan minderjarigen met hyperactiviteit en aandachtsstoornissen (ADHD). Maar studenten gebruiken de medicatie in toenemende mate als 'leerpil', omdat ze de concentratie zou aanscherpen.

Uit vroegere bevragingen blijkt dat bijna 5 procent van de Vlaamse studenten stimulerende middelen gebruikt om te studeren. Uit het nieuwe onderzoek moet onder meer duidelijk worden hoe de studenten aan rilatine komen, want het middel is niet te krijgen zonder voorschrift. Welke rol huisartsen en apothekers hierin spelen, maakt deel uit van het onderzoek.

(Belga/RR)

Onze partners