Universiteiten omzeilen ‘compleet onwerkbare’ taalwetgeving

Studenten in een aula van de Universiteit Gent © BELGA

De KU Leuven en de UGent omzeilen de Vlaamse taalwetten voor Engelstalige masteropleidingen via allerlei ‘creatieve oplossingen’. Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto maandag. De universiteiten zelf pleiten voor een versoepeling van de ‘compleet onwerkbare’ regels.

De Engelstalige masteropleidingen die door veel Vlaamse universiteiten worden aangeboden, moeten van de Vlaamse overheid voldoen aan een aantal strenge taalvereisten. Zo kunnen universiteiten die een nieuwe Engelstalige master willen organiseren dat alleen doen als er ergens anders in Vlaanderen een volledig Nederlandstalige equivalent van die opleiding bestaat. Voor Engelstalige masters die dateren van voor de wetswijziging van in 2012, moet er een Nederlandstalige opleiding bestaan met minstens 50 procent van de vakken.

Volgens Veto komt het er in de praktijk op neer dat de universiteiten de Nederlandstalige equivalenten zélf moeten organiseren, wat leidt tot allerhande ‘creatieve oplossingen’. Zo biedt de UGent volgens het blad alle masteropleidingen burgerlijk ingenieur aan in beide talen, maar zijn bijna alle colleges in het Engels, ook die van de Nederlandstalige master. Ook aan de KU Leuven bestaan volgens het studentenblad dergelijke ‘spookopleidingen’.

Kristiaan Versluys, directeur onderwijsaangelegenheden aan de UGent, pleit voor meer vrijheid voor de universiteiten op vlak van taalregime, ‘in plaats van moeilijke mathematische regels toe te passen’. De veranderingen die in 2012 werden doorgevoerd en aangekondigd werden als een versoepeling, zijn dat op veel vlakken niet, meent Versluys. ‘Dit is een onwerkbare toestand, ik hoop dat men daar toch eens beweging in krijgt.’

Didier Pollefeyt, vicerector onderwijsbeleid aan de KU Leuven, treedt hem daarin bij. ‘Deze maatregel zorgt voor een extra belasting op de onderwijscapaciteit en zou best verfijnd worden’, klinkt het daar. De Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) bereidt volgens Veto een nota voor waarin wordt voorgesteld om alvast de 50 procent-regel te versoepelen. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content