Universiteiten moeten internationale hulpprojecten stopzetten

De Vlaamse universiteiten moeten hun internationale hulpprogramma’s beëindigen. De verwachte 34,9 miljoen euro blijft uit wegens getouwtrek tussen de Vlaamse en federale overheid.

Dat zeggen de rectoren in een open brief waarover De Morgen bericht.

Normaal staat de federale regering in voor de middelen voor de internationale programma’s, waaronder uitwisseling en onderzoek rond water- en voedselproblematiek. Maar die middelen vallen onder de usurperende bevoegdheden, regionale bevoegdheden die met federaal geld worden betaald. Om de begroting rond te krijgen wordt daarin voor 300 miljoen euro bespaard.

Studenten naar huis sturen

“De projecten die in 2013 van start zouden gaan, kunnen we niet opstarten”, zeggen de rectoren in de open brief. “De internationale studenten die een beurs zouden ontvangen om dit voorjaar een opleiding te komen volgen, blijven thuis. En 700 anderen die momenteel al hier verblijven zullen we straks voortijdig naar huis moeten sturen. De samenwerking met het Zuiden staat op de helling.”

Volgens Bart De Moor, vicerector internationaal beleid aan de KU Leuven, zegt de federale overheid dat Vlaanderen de handschoen moet opnemen. “Maar minister-president Kris Peeters zegt zich niet verplicht te voelen om de federale engagementen over te nemen. De universiteiten kunnen het in ieder geval niet zelf opvangen. Als de Vlaamse regering hier geen geld in wil steken, houdt het helemaal op.”

Di Rupo

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille wil de fondsen in stand houden zolang er geen akkoord is, maar de universiteiten betwijfelen of dat voor het volledige bedrag lukt. “Premier Di Rupo voert nu onderhandelingen met Vlaanderen”, zegt de woordvoerster van Labille. “Het hangt nu van de deelstaten af.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content