Unia spreekt zich uit tegen boerkiniverbod

© AFP

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft zich uitgesproken tegen het verbod op de boerkini. Dat verbod zou immers ingaan tegen de antidiscriminatiewetgeving. ‘Voor geen van de argumenten vóór een verbod bleek er een juridische grond’, klinkt het.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia heeft een negatief advies uitgesproken rond het verbieden van lichaamsbedekkende zwemkledij in openbare zwembaden – ook wel bekend als een boerkiniverbod. Een dergelijk verbod heeft geen juridische grond omdat er geen problemen zijn op het vlak van hygiëne en veiligheid en omdat de kledij ook de gelijkheid niet in gedrang brengt, klinkt het. Het Antwerpse stadsbestuur stelt in een reactie alvast het verbod in stand te zullen houden.

Unia boog zich over de zaak op vraag van enkele steden – onder meer Gent en Leuven – en zwemsters. ‘We kregen de voorbije jaren enkele tientallen meldingen van voor- en tegenstanders die met vragen zaten’, zegt Unia-directeur Els Keytsman. ‘Omdat er een aantal argumenten werden aangehaald waarover we zelf geen specialist zijn, zijn we te rade gegaan bij andere diensten: het Agentschap Zorg en Gezondheid over hygiëne en veiligheid, en de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst over de gelijkheid tussen man en vrouw. Voor geen van de argumenten vóór een verbod bleek er een juridische grond.’

Keytsman zegt zich niet voor of tegen het dragen van een boerkini uit te spreken, maar stelt dat een verbod in ieder geval een inbreuk zou zijn op de Vlaamse antidiscriminatiewetgeving. ‘Het weerhoudt bepaalde groepen in de samenleving ervan om te gaan zwemmen: sommige moslima’s, maar ook joodse vrouwen en vrouwen die wat preutser zijn of zich schamen over hun lichaam, bijvoorbeeld omdat ze littekens hebben’, aldus Keytsman.

‘De individuele vrijheid is belangrijk en je moet goede argumenten hebben om die in te perken. Die argumenten zijn er wel om naaktzwemmen of zwemmen in je gewone kledij te verbieden, maar niet voor dit geval. De lichaamsbedekkende zwemkledij waarvan sprake is bijvoorbeeld van hetzelfde materiaal als andere zwemkledij’, klinkt het.

Partner Content