Uitzondering voor brandweer in pensioenplan, toch acties

20/02/12 om 06:51 - Bijgewerkt om 06:51

Voor de brandweer geldt dan toch een uitzondering in het nieuws pensioenplan. Maar toch zal de socialistische vakbond nog actie voeren.

De vakbonden van de brandweer beraden zich vanmogen over de pensioenhervorming, schrijft de VRT. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) had een brief gericht tot vertegenwoordigers van de brandweer om de laatste pensioenvoorstellen in detail voor te leggen. Dat meldt Le Soir.

De koninklijke federatie van de brandweer reageert tevreden, maar de vakbonden noemen het onaanvaardbaar dat brandweerlui moeten werken tot 62 in plaats van tot 60 jaar. Nog een doorn in hun oog is dat de uitstapregeling wordt opgetrokken van 56 tot 58 jaar.

Veel gunstigere voorwaarden

Vervroegd pensioen zou wel nog steeds mogelijk zijn op 60 jaar en de voorwaarden om daarvan gebruik te maken, blijven veel gunstiger dan voor sommige andere beroepen.

Het verlof voorafgaand aan het einde van de loopbaan, dat brandweerlui kunnen nemen voor hun pensioen, is bevestigd maar de leeftijd om ervan te genieten schuift op van 56 jaar vandaag naar 58 jaar in 2016.

Minister Milquet engageert zich in haar brief ook voor een hervorming van het statuut van de brandweer tegen Pasen 2013.

'Slechts een ding: 'dank u''

"Ik kan slechts één ding zeggen: 'dank u'. Voor een keer we een minister van Binnenlandse Zaken die ons heeft verdedigd", reageerde Marc Gilbert, voorzitter van de Franstalige afdeling van de brandweerfederatie.

Bij de vakbonden klinkt het dat de geplande acties doorgaan. Vorige week diende de socialistische vakbond ACOD een stakingsaanzegging in, om vanaf vandaag te staken. (Belga/SD)

Onze partners