Uitzondering op Europese regel voor mandaten NMBS-baas Cornu?

Jo Cornu © BELGA
Simon Demeulemeester

Een nieuwe Europese regel zou de nieuwe spoorbaas Jo Cornu en mandaat kunenn kosten, tenzij er een uitzondering gemaakt wordt. Bovendien is België mogelijk te laat met de omzetting naar nationaal recht.

Een op 26 juni goedgekeurde richtlijn die cumuleren in het bankwezen moet tegengaan, kan de nieuwe spoorbaas Jo Cornu een mandaat kosten, zo schrijft De Morgen. Volgens de richtlijn mogen ‘leden van het leidinggevend orgaan van een instelling’ vanaf 1 juli ’tegelijkertijd niet meer dan de volgende combinaties’ uitvoeren: ‘een uitvoerende bestuursfunctie en twee niet-uitvoerende bestuursfuncties; vier niet-uitvoerende bestuursfuncties.’

Jo Cornu wilde zijn functie bij de NMBS combineren met zijn niet-uitvoerende mandaten bij Belgacom, Agfa Gevaert en KBC. Die laatste maakt dat Cornu zich mogelijk aan de regel moet onderwerpen en dus minstens een mandaat moet laten schieten.

Uitzondering van FSMA?

Of het echt zo’n vaart zal lopen, is echter onzeker, aldus De Morgen. Hij kan een uitzondering vragen, zoals ingescrheven in de richtlijn. Dan zou hij één niet-uitvoerend mandaat extra mogen bekleden. Die uitzondering moet hij bekomen van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, de FSMA.

Nog volgens De Morgen lijkt het ernaar dat België te laat zal zijn om de Europese richtlijn naar nationaal recht om te zetten. België is een van de slechtste leerlingen in de Europese klas inzake de omzetting van Europese naar nationale wetgeving en werd al meerdere malen daarvoor op de vingers getikt.

Kritiek op Cornu

De geplande cumul van Cornu botste op kritiek. Enerzijds klonk het dat een bedrijf als de NMBS een topman verdient die voltijds met het bedrijf bezig is. Daar stoorde SP.A-voorzitter Bruno Tobback zich aan. Tobback zei in De Zevende Dag dat ‘het verkeerde debat’ gevoerd wordt: ‘Als hij erin slaagt voor de reiziger de treinen op tijd te laten rijden, dan maakt het me niet uit wat hij buiten zijn uren doet’. Cornu is een politieke benoeming vanuit socialistische hoek, meer bepaald van vicepremier Johan Vande Lanotte. Binnen de NMBS was ook ontevredenheid dat niet gekozen werd voor iemand van binnen het bedrijf, met ervaring in het spoorwezen.

Anderzijds werd ook Cornu zijn loon op de korrel genomen. Terwijl de regering poogt het loon van overheidsmanagers te plafonneren op de hoogte van het loon van de premier (dit jaar 201.460 euro), verdiende Cornu alleen al met die gecumuleerde mandaten 232.000 euro. Zijn loon als spoorbaas zou maximaal 290.000 euro bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content