Uitvoeringscomité voor Institutionele Hervormingen halfweg

19/03/12 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

Het Uitvoeringscomité voor Institutionele Hervormingen heeft de helft van de teksten over de staatshervorming besproken.

Uitvoeringscomité voor Institutionele Hervormingen halfweg

© Belga

Het Uitvoeringscomité voor Institutionele Hervormingen heeft omstreeks 20.15 uur zijn vergadering afgerond. De werkzaamheden zijn nog niet helemaal rond.

De aanwezigen spraken af donderdag opnieuw rond de tafel te gaan zitten, na afloop van de plenaire vergadering van de Kamer.

Premier Elio Di Rupo (PS), de twee staatssecretarissen voor Staatshervorming en de voorzitters of vertegenwoordigers van de acht partijen die vorig jaar een communautair akkoord sloten (de zes meerderheidspartijen plus de groenen), zaten sinds 14.15 uur samen in de Lambermont, de ambtswoning van de eerste minister.

Eersye sekwentie institutioneel akkoord omzetten in wet

Doel is de zogenaamde eerste sekwentie van het institutioneel akkoord om te zetten in wetteksten. Het gaat daarbij om de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de daaraan gelieerde communautaire dossiers, zoals het stemrecht van Belgen in het buitenland, de herfinanciering van Brussel, de beroepsprocedure tegen de eventuele niet-benoeming van burgemeesters uit de faciliteitengemeenten en de hoofdstedelijke gemeenschap.

Zomerreces

Het is de ambitie van de acht partijen dat deel van het akkoord voor het zomerreces door het parlement gestemd te krijgen. Om dat mogelijk te maken, zouden de betrokken wetteksten best voor de paasvakantie in het parlement worden neergelegd, verklaarde staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V). Op die manier kunnen de teksten hun parlementair beloop kennen.

Helft teksten besproken

Het Uitvoeringscomité heeft naar verluidt plusminus de helft van de teksten besproken. Donderdag omstreeks 18 à 18.30 uur zien de vergaderaars mekaar weer, na afloop van de plenaire vergadering van de Kamer. (Belga/SD)

Onze partners