Uitvoeringscomité Staatshervorming: Akkoord over klimaat en financieringswet

08/06/13 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming heeft een akkoord bereikt over het klimaat en de fiscale autonomie.

Uitvoeringscomité Staatshervorming: Akkoord over klimaat en financieringswet

© Belga

Het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming heeft een akkoord bereikt over het klimaat en de fiscale autonomie. Groen-voorzitter Wouter Van Besien toonde zich na afloop opgetogen over het akkoord over het eerste punt: "De klimaatverandering aanpakken, levert dubbele winst op: het zorgt voor jobs en een gezondere leefomgeving."

Gewesten die zich inspannen om de klimaatverandering aan te pakken, worden na het voltooien van de zesde staatshervorming extra beloond. Het gaat volgens Groen om een belangrijke hefboom om regio's aan te zetten inspanningen te doen die de klimaatverandering tegengaan. "Een gewest dat gaat voor vermindering van de CO2-uitstoot, zal nu dubbel beloond worden. Een eerste keer omdat het duurzame jobs en een gezondere leefomgeving oplevert; een tweede keer omdat het tot meer financiële middelen leidt."

CO2-handel

Concreet houdt het akkoord in dat het geld dat jaarlijks vanuit de opbrengsten van de CO2-handel naar België komt, wordt gebruikt om de gewesten aan te sporen de CO2-uitstoot in hun gewest te verminderen. Er wordt een traject afgesproken dat per gewest uittekent hoeveel CO2-vermindering het jaarlijks moet behalen. Dat traject moet minstens genoeg zijn om de internationale doelstellingen te halen. Als een gewest beter doet dan het uitgestippelde traject, wordt het financieel beloond. Als een gewest het slechter doet, wordt het bestraft en ontvangt het minder geld.

Nieuwe financieringswet

Het Uitvoeringscomité, premier Elio Di Rupo (PS), de staatssecretarissen Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (CDH) en de acht partijen die de zesde staatshervorming uittekenden (de federale meerderheid en de groenen), werkt sinds vrijdag aan de nieuwe financieringswet die de financiële stromen tussen het federale niveau en de deelstaten regelt. Maandag, dinsdag en woensdag staan nieuwe vergaderingen gepland. (Belga/SD)

Onze partners