'Uitspraken Onkelinx totaal onverantwoord' (N-VA)

22/02/13 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Volgens PS-vicepremier Laurette Onkelinx zal België zijn begrotingstekort nooit voor 2015 kunnen wegwerken.

'Uitspraken Onkelinx totaal onverantwoord' (N-VA)

© Frédéric Pauwels

Oppositiepartij N-VA noemt de uitspraak van Onkelinx over het loslaten van het budgettaire evenwicht in 2015 "totaal onverantwoord".

"Het kan toch niet zijn dat er jarenlang aan de sparende en ondernemende Vlaming inspanningen gevraagd worden en dat bijkomende belastingen worden opgelegd en dat men dan zegt dat de begrotingsdoelstelling wordt losgelaten", zo reageert N-VA-Kamerlid Steven Vandeput.

Voor N-VA-Kamerlid Vandeput is het voorstel om het beoogde begrotingsevenwicht voor 2015 ter discussie te stellen dus totaal onaanvaardbaar.

"De realiteit leert ons dat het hoog tijd is dat we structureel gaan besparen. Het voorziene begrotingstraject verlaten is geen optie. We pleiten niet voor dat evenwicht om Europa gelukkig te maken, maar vooral omdat we weten dat er enorme uitdagingen zoals de vergrijzing op ons afkomen. Als we de goede elementen uit onze sociale zekerheid in stand willen houden, dan moeten we nu structurele maatregelen nemen", aldus Vandeput.

Dat Onkelinx verwijst naar sociale drama's als Ford Genk en ArcelorMittal Luik om haar punt te onderbouwen, vindt Vandeput vreemd. "De drama's zoals bij ArcelorMittal bewijzen toch vooral dat we zitten met een loonkostprobleem. Dat gaan we echt niet oplossen met nog meer staatsuitgaven. Daarvoor zijn andere, structurele ingrepen nodig", zegt Vandeput. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners