Uitkeringsfraude: Milquet maakt liegen over adres een misdrijf

13/10/12 om 06:02 - Bijgewerkt om 06:02

Wie liegt over zijn thuisadres of gezinssituatie om een hogere uitkering te krijgen, pleegt binnenkort een misdrijf, kondigt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet aan.

Uitkeringsfraude: Milquet maakt liegen over adres een misdrijf

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil ook de boetes voor 'domiciliefraude' verhogen en zelfs voorzien in een gevangenisstraf. Dat schrijft De Tijd.

Knoeien met thuisadressen en gezinsgegevens is een groeiend fenomeen. In 2011 betrapte de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) alleen al 1387 mensen die een te hoge uitkering kregen omdat ze logen over hun gezinstoestand.

Handel in fictieve adressen

Binnenlandse Zaken waarschuwt in zijn jongste jaarverslag dat er zelfs handel wordt gedreven in fictieve thuisadressen. "Een fenomeen dat de laatste jaren alsmaar vaker voorkomt", luidt het.

Daarom wil Milquet de wet van 1991 op het bevolkingsregister verstrengen.

Vandaag riskeer je slechts een boete van 26 tot 500 euro als je de wet overtreedt. "Mijn voorontwerp van wet maakt het ook mogelijk een celstraf op te leggen om de erge vormen van domiciliefraude aan te pakken. Zeker als de fraude op een georganiseerde en grote schaal is gepland", meldt Milquet in een parlementair antwoord aan Peter Logghe (VB).

Betere controle

Milquet wil ook dat politiescholen toekomstige agenten beter opleiden om adreswijzigingen te controleren. In maart dit jaar verscherpte staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) al de controles op fictieve adressen door sociale inspecteurs de bevoegdheid te geven om iemands water-, gas- en elektriciteitsverbruik na te trekken. (Belga/TV)

Onze partners