Uitgesloten CDH-parlementslid weigert mandaten terug te geven

Mahinur Özdemir © Belga

Mahinur Özdemir vindt haar uitsluiting onrechtvaardig en is vast van plan zowel parlementslid in Brussel als gemeenteraadslid in Schaarbeek te blijven.

Het Brusselse parlementslid Mahinur Özdemir, die vrijdag uit het CDH werd gezet omdat ze weigerde de Armeense genocide te erkennen, is niet bereid haar mandaten terug te geven aan de partij. Dat heeft ze aan de RTBF verklaard.

Özdemir vindt haar uitsluiting onrechtvaardig en is dus vast van plan zowel parlementslid in Brussel als gemeenteraadslid in Schaarbeek te blijven. “Ik heb de regels die mijn verkiezing mogelijk maakten, niet overtreden. Ik heb niets onwettig gedaan”, aldus Özdemir. “Ik ben volledig in lijn met de Grondwet en de regels van de partij. Vandaag zijn het de kiezers die me het mandaat hebben toevertrouwd. Het CDH heeft me de plaats als parlementslid niet op een zilveren schaaltje aangeboden.”

‘Foutloos parcours’

Op een reportage van RTL-Tvi was te zien hoe het CDH-parlementslid met Turkse roots tot tweemaal toe de camera’s ontvlucht om geen vragen over de Armeense genocide te moeten beantwoorden. Naar aanleiding daarvan moest ze voor de deontologische commissie van het CDH verschijnen. Toen ze ook daar weigerde de Armeense genocide te erkennen, werd Özdemir uit de partij gezet.

Özdemir blijft haar uitsluiting onrechtvaardig vinden, omdat ze naar eigen zeggen geen fout heeft begaan. “Ik heb nooit uitspraken gedaan die de partij schade kunnen berokkenen. Het is jammer genoeg de manier waarop het CDH de zaken heeft beheerd, die tot de huidige toestand heeft geleid.” Ze voelt zich ook in de steek gelaten door het CDH. “Tot vandaag heb ik een foutloos parcours gereden. Ik heb steeds in de geest van de partij gewerkt.”

Vrije meningsuiting

Özdemir krijgt wel de steun van de Brusselse afdeling van de AKP-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De partij spreekt van een aanslag op de vrije meningsuiting. “In Turkije zijn de mening over de gebeurtenissen van 1915 vrij. De AKP vindt dat alle burgers, vooral parlementsleden en politici, zich vrij moeten kunnen uitlaten over deze historische zaken.”

Waals minister-president en voormalig PS-voorzitter Paul Magnette pleit ondertussen voor een “echt debat” in het federale parlement over de erkenning door België van de Armeense genocide in 1915. De PS lag aan de basis van een resolutie in 1998 die de Armeense genocide erkent en de Turkse regering vraagt hetzelfde te doen.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content