Uitgeprocedeerde Navid zal niet op het vliegtuig naar Kaboel zitten

Navid Sharifi © .

Navid Sharifi (21) zal niet op het vliegtuig naar Kaboel zitten zoals eerder gepland. De Dienst Vreemdelingenzaken zal hem niet verplichten.

De uitgeprocedeerde Navid Sharifi (21) zal zaterdag niet op het vliegtuig naar Kaboel stappen zoals aanvankelijk was voorzien. Dat heeft de raadsman van de jongeman bevestigd.

De uitwijzing van Navid Sharifi, een 21-jarige loodgieter die in Waregem bij zijn vriendin woont, beroert de gemoederen. Hij is sinds zijn vier jaar niet meer in Afghanistan geweest. In 2008 is hij in ons land gearriveerd, maar nu is hij uitgeprocedeerd. Hij zou zaterdag op een vliegtuig richting Afghanistan worden gezet.

Intussen werd ook al een nieuwe asielaanvraag ingediend. Navid Sharifi uit Waregem heeft nog altijd geen duidelijkheid over zijn toekomst. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen besliste dat de loodgieter uitgewezen wordt naar Afghanistan.

Toch zal hij volgens zijn raadsman zaterdag niet op het vliegtuig stappen. “De Dienst Vreemdelingenzaken heeft me bevestigd dat mijn cliënt niet wordt geëscorteerd. Hij kan dus gewoon vriendelijk weigeren. Het vliegtuig zal vertrekken naar de Afghaanse hoofdstad maar zonder Navid Sharifi”.

Goed geïntegreerd

Advocaat Pieter-Jan Staelens heeft intussen beroep aangetekend tegen de niet-inoverweginame van de vorige asielaanvraag en intussen heeft hij ook al een nieuwe regularisatieaanvraag ingediend. “Zolang die niet werd behandeld, kan de uitwijzing niet plaatsvinden”, bevestigt Staelens, die er alles aan doen om Navid Sharifi definitief in het land te houden.

Navid Shariffi heeft zich goed geïntegreerd in België. Hij spreekt Nederlands en is tewerkgesteld als loodgieter. Zijn collega’s spreken vol lof over hem. Enkele honderden Afghanen hebben donderdag voor het kabinet van staatssecretaris betoogd. Ze zijn uitgewezen maar willen niet terug naar hun land van herkomst.

Politieke partijen willen dat Navid in België blijft

Heel wat politieke partijen roeren zich intussen. Ze voeren de druk op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) op. Zij heeft de sleutel in handen om de uitwijzing te voorkomen.

SP.A riep de staatssecretaris op de uitwijzing tegen te houden. Groen en N-VA lieten weten te willen praten over het ‘kinderpardon’, voor jongeren die hier minstens vijf jaar verblijven en van wie de asielaanvraag langer loopt. Zo’n kinderpardon is in Nederland ingevoerd na de zaak-Mauro.

CD&V geen voorstander van kinderpardon

“CD&V is daar geen voorstander van”, laat Lanjri weten. “We hebben met z’n allen in het parlement gekozen voor duidelijke asielprocedures en om de beoordeling van dossiers rond asielaanvragen door een onafhankelijk orgaan, het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS), te laten beslissen”, stelt ze.

“Het CGVS neemt zijn beslissingen op basis van criteria die internationaal vastliggen. Die beslissingen dienen we als politici dan ook te aanvaarden. We moeten consequent zijn.” Niet-begeleide minderjarigen hebben recent al een betere bescherming gekregen, stelt het Kamerlid. Ze doelt op de bescherming voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. “Wij zijn bereid om het debat over de verdere verfijning van dit statuut te voeren. Ik zal daarom een wetsvoorstel indienen om deze bescherming uit te breiden, dat het mogelijk maakt om het beschermingsstatuut te combineren met een asielaanvraag. Zo kunnen we in de toekomst gevallen als Navid voorkomen.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content