Uitgavenkloof wordt weer groter

© Belga

In Wallonië is vorig jaar per inwoner 110 euro meer uitgegeven voor de ziektekostenverzekering dan in Vlaanderen. Dat is volgens het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds meer dan een verdubbeling tegenover 2010.

In mei vorig jaar pakte het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) uit met een rapport over de uitgavenverschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel voor de verzekerde ziektekosten. Daaruit moest blijken dat die verschillen in de periode 2006-2009 zo goed als verdwenen waren. Volgens het RIZI, dat werkte met ‘gestandaardiseerde’ cijfers door onder meer leeftijds- en sociale klassenverschillen uit te vlakken, was Brussel de goedkoopste en Vlaanderen de duurste regio geworden.

Nieuwe gegevens van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (V&NZ), dat zich baseerde op cijfers van de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen (zeven ziekenfondsen, die bijna 4,5 procent van de bevolking bereiken) spreken die evolutie volledig tegen. ‘Andere ziekenfondsen durven hun regionale cijfers over de effectieve uitgaven in de gezondheidszorg blijkbaar niet te publiceren, wij doen dat wél’, aldus V&NZ-directeur Jürgen Constandt.

Uit die cijfers blijkt dat het RIZIV in 2011 voor verzekerde gezondheidszorgen in Vlaanderen gemiddeld 1900 euro per inwoner uitgaf. In Wallonië was dat 2010 euro en in Brussel 2193 euro per inwoner. De uitgavenkloof tussen Vlaanderen en de twee andere regio’s wordt ook weer groter. In vergelijking met 2010 liep het uitgavenverschil tussen Wallonië en Vlaanderen op van iets meer dan 50 euro tot net geen 110 euro per inwoner.

Ook voor andere aspecten van de ziekteverzekering is Vlaanderen goedkoper dan Wallonië en Brussel. In 2011 telde Vlaanderen 3,4 hospitalisatiedagen per hoofd, tegenover 3,44 dagen voor Wallonië en 3,9 dagen voor Brussel. In Vlaanderen houden huisartsen ook veel meer een globaal medisch dossier van hun patiënten bij (54,3 procent) dan in Wallonië (33,6 procent) en Brussel (30,3 procent). Wallonië telt het grootste aantal patiënten met een verhoogde tegemoetkoming (24,1 procent), tegenover 21,2 procent voor Brussel en nog geen 13 procent voor Vlaanderen. Wallonië noteert 21 arbeidsongeschiktheidsdagen per gerechtigde. Dat zijn 4,3 dagen meer dan Vlaanderen en 8 dagen meer dan Brussel.

Om een doeltreffend en kostenefficiënt gezondheidsbeleid te kunnen voeren, ijvert het V&NZ voor een Vlaamse ziekte- en invaliditeitsverzekering. Dat de nieuwe staatshervorming daar niet toe zal leiden, wordt betreurd.

Patrick Martens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content