UGent kiest (alweer) rector en vice-rector

De Aula Academica van de Universiteit Gent, een universitaire aula uit 1826 aan de Voldersstraat in Gent. © Belga

Aan de Universiteit Gent mogen personeelsleden en studenten kiezen wie huidig rector Anne De Paepe en vice-rector Freddy Mortier moet opvolgen – al voor de achtste keer.

Maandag gaan zo’n 47.000 leden van de Universiteit Gent stemmen voor een nieuwe rector. Om acht uur openen de stembussen, voor de achtste keer. Twee eerdere stemcycli leverden eind juni geen winnaar op omdat kandidaten een tweederdemeerderheid achter zich moesten scharen, zelfs als ze een meerderheid van de stemmen haalden. Dat is bij de stemronde die maandag start, ook zo. Maar indien geen enkel duo een tweederdemeerderheid haalt, volgt een nieuwe stemronde waarbij een gewone meerderheid volstaat. Kiezers kunnen stemmen op Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, die eerder kandidaat waren, en het uitdagersduo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets.

Professor Rik Van de Walle is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Sinds 2014 leidt hij de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen. Zijn kandidaat-vicerector is Mieke Van Herreweghe, hoogleraar Engelse taalkunde. Nieuw op de kieslijst is het duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. Raeymaeckers is sinds 2012 hoogleraar aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, vakgroep Communicatiewetenschappen. Kandidaat-vicerector De Baets is burgerlijk-werktuigkundig ingenieur en hoogleraar aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Iedereen die deel uitmaakt van de universiteit mag maandag stemmen, al krijgen de verschillende groepen wel een gewicht in het eindresultaat. Onder de stemgerechtigden zijn – zoals bij vorige stemcycli – professoren (67 procent), assistenten (8,5 procent), wetenschappelijk personeel (8,5 procent), administratief en technisch personeel (8,5 procent) en studenten (16 procent). De resultaten van de stembusgang worden morgen/dinsdag bekend gemaakt.

Indien niemand een tweederdemeerderheid behaalt, wordt een tweede stemronde georganiseerd van donderdag 21 september tot vrijdag 22 september. In die derde ronde is een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid voldoende. Het duo dat verkozen wordt tot het rectoraat zal vanaf 1 oktober zetelen voor een periode van 4 jaar.

Partner Content