U stelt de vraag

© Freddy Thielemans

Stel uw vraag Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel.

PS’er Freddy Thielemans (°1944) is net begonnen aan zijn derde opeenvolgende ambtstermijn als burgemeester van Brussel. Na de gemeenteraadsverkiezingen bleef hij met zijn kartellijst PS/SP.A de grootste partij in de hoofdstad en ruilde hij coalitiepartner CDH/CD&V voor MR/Open VLD.

Thielemans behaalde de diploma’s van graduaat in de Handelswetenschappen en in Germaanse Talen. Voor hij in het voorjaar van 1983 kabinetschef werd van de Brusselse burgemeester Hervé Brouhon was hij lange tijd leraar in het secundair onderwijs. Na de verkiezingen van 1998 trad hij zelf toe tot het Brussels stadsbestuur, als schepen van Schone Kunsten. Aan het einde van die legislatuur was hij nog enkele maanden burgemeester, nadat Michel Demaret ontslag had genomen.

Tussen 1995 tot 1999 zetelde Thielemans in het Brussels Parlement. Na zijn verkiezing in 1999 voor het Europees Parlement bleef hij slechts anderhalf jaar in dat halfrond, om eind 2000 verrassend burgemeester van Brussel te worden, aan het hoofd van een olijfboomcoalitie. Dat hij na de laatste gemeenteraadsverkiezingen de CDH van Joëlle Milquet aan de kant liet en verving door de liberalen, veroorzaakte niet alleen het einde van PS-burgemeester Philippe Moureaux in Sint-Jans-Molenbeek, maar deed ook de federale regering op haar grondvesten daveren.

Bon-vivant Thielemans bekijkt het allemaal met de glimlach. Hij voelt zich erg comfortabel als burgervader van de Europese hoofdstad, een functie waarin hij zowel hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld kan ontvangen, als zich uitleven in allerlei volksfeesten.

Op geregelde tijdstippen laat Thielemans van zich horen met een controversiële uitspraak. Toen hij, als vrijzinnige, in 2005 tijdens een diner met de burgemeester van de Franse stripstad Angoulême Philippe Mottet op de hoogte werd gebracht van het overlijden van paus Johannes Paulus II, riep Thielemans ‘Champagne voor iedereen, en een bruiswater voor meneer Mottet’. Daarop verlieten de centrumrechtse burgemeester en zijn gevolg de bijeenkomst.

Dat hij in 2010 een schietincident met een kalasjnikov waarbij een politieagent gewond raakte afdeed als een ‘fait divers’ is hem iets langer blijven achtervolgen.

Thielemans wordt verweten dat hij in de twaalf jaar dat hij al burgemeester is geen werk heeft gemaakt van dringende zaken als stadsvernieuwing en het mobiliteitsprobleem en dat hij de stad niet heeft voorbereid op de bevolkingsexplosie. Over dat laatste punt lanceerde Thielemans het afgelopen jaar een oproep om geboortebeperking bespreekbaar te maken.

Hebt u een originele of relevante vraag voor Freddy Thielemans? Stel ze. Mail ze, samen met uw adresgegevens, naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content