U stelt de vraag

08/11/12 om 07:21 - Bijgewerkt om 07:21

Hebt u een vraag voor Derk-Jan Eppink, Europarlementslid voor LDD? Dan is dit uw kans.

U stelt de vraag

© Belga

Derk Jan Eppink (1958°) is een Nederlands journalist en publicist, en zit vandaag namens LDD, de partij van boegbeeld Jean-Marie Dedecker, in het Europees Parlement. Daar is hij vicevoorzitter van de 'eurorealistische' fractie van Europese Conservatieven en Hervormers.

Na zijn studies internationaal recht en internationale politiek liep Eppink stage bij de Europese Commissie, daarna was hij een tijdlang assistent in het Europees Parlement. Hij werkte later onder meer op het kabinet van Europees Commissaris Frits Bolkenstein en kent het huis vanbinnen en -buitenuit.

Als journalist schreef Eppink onder meer voor NRC en als Wetstraatverslaggever voor De Standaard. Voor Knack schreef hij een tijdje columns en bracht hij verslag uit over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Hij publiceerde daarover het boek Amerika kiest een president.

Andere boeken van zijn hand zijn onder meer Vreemde Buren (2004), over politieke en culturele verschillen tussen Nederland en België, en Europese Mandarijnen (2007), over het leven in de coulissen van de EU. In 2010 publiceerde hij De Toren van Babel staat in Brussel, een pleidooi voor een minimalistisch Verenigd Europa van de Staten, dat kritisch staat tegenover een federalistische opvatting van de EU. 'Ik ben voor de EU, maar dan wel voor een Unie die zich concentreert op haar hoofdtaken', zegt hij. Hij vergelijkt de huidige EU met een toren waarop telkens nieuwe verdiepingen worden gestapeld, totdat het bouwwerk instort.

In 2006 ontving Eppink de Prijs voor de Vrijheid van de Vlaamse liberale denktank Nova Civitas.

Eppink is momenteel ook columnist bij De Morgen.

Op 22 en 23 november vindt er in Brussel een Europese top plaats over de meerjarenbegroting 2014-2020.

Al uw vragen aan Derk Jan Eppink zijn welkom op mijnvraag@knack.be, ten laatste op donderdag 15 november, met vermelding van uw naam en adres, want de origineelste vraag wordt beloond met twee filmtickets bij Kinepolis.

De redactie

Onze partners