Twintigjarigen staan centraal op 21 juli

Op 21 juli krijgen opvallend veel twintigjarigen een plekje op de tribune. Zij maken deel uit van ‘generatie Albert II’: geboren in 1993, het jaar waarin Albert op de troon kwam.

Tijdens het burgerlijk en militair defilé op 21 juli zullen dit jaar opvallend veel twintigjarigen aanwezig zijn, zowel in de parade als op de tribune. Ze maken deel uit van de ‘generatie Albert II’, zo genoemd omdat ze geboren werden in 1993, het jaar waarop koning Albert II de troon besteeg.

Het is niet de enige knipoog die de organisatoren hebben voorzien voor het defilé op de nationale feestdag, dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) nu al als “historisch” en “memorabel” bestempelen.

“We staan op met één koning en we gaan slapen met een andere”, vatte minister Milquet , tijdens de voorstelling van de evenementen die op 21 juli in onze hoofdstad op het karakter staan, het historisch karakter van deze nationale feestdag samen. Zoals bekend doet onze vorst die dag troonsafstand en legt kroonprins Filip nadien de eed af als zijn opvolger.

De dag begint om 09.00 uur met het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. De voltallige koninklijke familie zal uitzonderlijk aanwezig zijn. Nadien zullen de vier koppels zich onder de toeschouwers mengen, meteen ook de laatste keer dat Albert II zich als koning onder het publiek begeeft. Om 10.30 uur vindt de troonsafstand plaats in het Koninklijk Paleis, anderhalf uur later gevolgd door de eedaflegging in het parlement.

300 tot 500 buitenlandse journalisten

Het nieuwe vorstenpaar en de koninklijke familie groeten om 13.00 uur de bevolking vanop het balkon van het Paleis, waarna de kersverse vorst hulde brengt aan de Onbekende Soldaat aan de Congreskolom. Vanaf 17.00 uur gaat het burgerlijk en militair defilé aan het Paleizenplein van start.

Tijdens de traditionele defilés zijn volgens minister De Crem 300.000 tot 400.000 toeschouwers aanwezig. Verwacht wordt dat dit cijfer nog wat zal aandikken. Er worden ook 300 tot 500 buitenlandse journalisten verwacht.

Geen buitenlandse staatshoofden

Buitenlandse staatshoofden werden niet uitgenodigd. De eedaflegging vindt immers plaats in het parlement en het gaat om een “nationaal gebeuren”, legde Milquet uit. Ze benadrukte dat “alle veiligheidsmaatregelen werden genomen”. Een bijzondere dreiging rust er evenwel niet op de evenementen.

Tijdens het defilé zelf zullen heel wat twintigjarigen aanwezig zijn, een verwijzing naar de 20ste verjaardag van het koningschap van Albert II. Op de tribune zullen tien jongeren uit elke provincie plaatsnemen, terwijl 123 aspiranten van de federale en lokale politie en twee detachementen van 52 jonge brandweermannen zullen defileren.

Nog op de tribune is een bijzondere plaats voorzien voor 28 mensen die een daad van “moed, zelfopoffering of menslievendheid” hebben gesteld. Doel is hulde te brengen aan de anonieme helden.

Eerbetoon teams treinramp Wetteren

Als extra eerbetoon aan koning Albert II zullen tijdens het burgerlijke gedeelte van het defilé oude voertuigen meerijden, met bestuurders in kledij van weleer. Het gaat onder meer om een Harley Davidson en een Golf GTI van de vroegere rijkswacht en een Kever van de lokale politie.

Het draaiboek voorziet voorts in een hulde aan de samenwerking tussen de verschillende teams naar aanleiding van de treinramp in Wetteren. Voor het eerst neemt ook de federale politie met drie helikopters deel aan het luchtdefilé. Een ander unicum is dat de brandweer en de civiele bescherming naast elkaar zullen opstappen.

Aan het militaire luik zullen 1.500 militairen deelnemen, onder wie 94 leden van het Eurocorps (dat dit jaar 20 kaarsjes uitblaast) en 205 veteranen. Veertig van hen zijn oud-Koreastrijders. Het is dit jaar immers zestig jaar geleden dat de Koreaanse Oorlog eindigde. Tijdens dat conflict sneuvelden 101 landgenoten.

Alles samen zullen 80 voertuigen, 37 vliegtuigen en zeven helikopters deelnemen. Het gedeelte van het defilé te voet is 1.078 meter lang, terwijl het gemobiliseerde gedeelte 1.146 meter lang is.

Traditionele vuurwerk

Ondertussen vindt in het Warandeparkt het “Feest in het Park” plaats. Dat evenement is dit jaar aan de dertigste editie toe. Het nieuwe vorstenpaar zal omstreeks 19.00 uur gedurende een uurtje de festiviteiten bezoeken.

De feestelijkheden eindigen om 23.00 uur met een multimediaspektakel en het traditionele vuurwerk.(Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content