‘Twintigers en dertigers dreigen minder pensioen te krijgen’

© belga

Volgens een nota van pensioenenexpert Frank Vandenbroucke dreigen Belgen tussen 20 en 40 jaar erop achteruit te gaan door de pensioenhervorming.

De pensioenhervorming heeft niet veel goeds in petto voor de twintigers en dertigers, concludeert Vandenbroucke in een nota. De Academische Raad, die wordt voorgezeten door de voormalige Vlaamse minister van Onderwijs, vreest dat de kwaliteit van de pensioenen voor werknemers op lange termijn niet gegarandeerd is. De raad baseert zich op een studie van het federaal planbureau. Het gaat om een prognose voor de periode 2040-2060. De periode waarin de huidige twintigers en dertigers met pensioen gaan.

Maatschappelijke evolutie

De nota leert dat het huidige pensioensysteem, met de hervormingen die al zijn doorgevoerd, onvoldoende in staat is om de maatschappelijke en economische evoluties in alle omstandigheden op te vangen. Dat schrijft De Morgen. Zo zullen de lonen stijgen als de economische groei de wind in de zeilen heeft, maar zullen de pensioenen minder snel mee evolueren. Daardoor wordt het verschil tussen het laatst uitbetaalde loon en het pensioenbedrag groter.

Vandaag houdt een werknemer gemiddeld 38,1 procent over. Dat zou in het slechtste scenario zakken tot amper 34 procent. De krant benadrukt dat het enkel om de privésector gaat. Ambtenaren en zelfstandigen blijven buiten schot.

In een interview met de krant benadrukt Vandebroucke dat hij geen paniek wil zaaien. “We willen aandacht voor risico’s die er zijn. De vraag is ernstig”, klinkt het.

Het puntensysteem

In zowel De Standaard als De Morgen zegt de expert dat het deze regering aan een globale visie ontbreekt. “Welke pensioenen bieden we aan jongeren? Welke flexibiliteit pakken we mee? En hoe introduceren we een gezinsdimensie?”, vraagt hij zich af. Volgens hem geeft de politiek geen leiding en investeert ze niet in discussie. “Misschien begrijpt de regering niet hoe duurzaam en hoe grondig ze moet hervormen?” Hij schaart zich wel achter de verhoging van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de pensioenbonificatie.

Het puntensysteem kan volgens Vandebroucke soelaas brengen. Het systeem moet de huidige pensioenregeling vervangen. Bedoeling is dat een werknemer punten verzamelt op basis van zijn loopbaan. Hoe langer hij werkt, hoe meer punten hij verdient. Het systeem houdt ook rekening met de hoogte van het loon. Voorts krijgen mensen met een zwaarder beroep een bonus.

“Het puntensysteem is veel minder gevoelig voor economische en maatschappelijke evoluties”, klinkt het. Al lopen de sociale partners nog niet warm voor zo’n regeling. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content