Twintig landen beloven investeringen hernieuwbare energie te verdubbelen

30/11/15 om 07:46 - Bijgewerkt om 11:41

De Verenigde Staten gaan samen met 19 andere landen, waaronder enkele grote vervuilers zoals Australië, Brazilië en China, hun investeringen in hernieuwbare energie verdubbelen.

Twintig landen beloven investeringen hernieuwbare energie te verdubbelen

© Thinkstock

Dat maakte het Witte Huis zondag bekend in de aanloop naar de VN-Klimaattop in Parijs. Het engagement dat "Mission Innovation" gedoopt werd, zou maandag op de top formeel worden ondertekend.

De twintig betrokken landen vertegenwoordigen naar verluidt 80 procent van alle onderzoek naar hernieuwbare energie ter wereld. De bedoeling is nu om dat budget binnen vijf jaar te verdubbelen. De bedoeling van de extra fondsen is om nieuwe technologieën te vinden, die leiden tot "een schone, betrouwbare en betaalbare energiemix". Door hierop in te zetten, kan men de opwarming van de planeet onder de 2 graden houden, wat de doelstelling is van de Klimaattop, meent de Amerikaanse regering.

Tegelijk komt er ook een privaat initiatief, "Breakthrough Energy Coalition", van 28 investeerders onder leiding van de Amerikaanse miljardair Bill Gates. De initiatiefnemers willen als tussenschakel fungeren tussen nieuwe bedrijfjes, wetenschappelijk onderzoek en de markt. De bedoeling is voldoende geld ter beschikking te stellen om ideeën te ontwikkelen.

De twintig landen die deelnemen aan "Mission Innovation" zijn Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Zweden en Zuid-Korea. Het initiatief staat ook open voor andere landen, luidt het. (Belga/JH)

Onze partners