Tweede hittegolf van het jaar is een feit

© iStock

De tweede officiële hittegolf van 2018 in ons land is een feit. Dat heeft weerman David Dehenauw zaterdag op Twitter laten weten. Rond 14.30 uur werd in Ukkel de grens van 30 graden Celsius bereikt.

De eerste hittegolf startte op 13 juli en duurde tot en met 27 juli. De tweede hittegolf zou als begindatum 29 juli hebben en de einddatum zou volgens Dehenauw wellicht in de tweede helft van volgende week liggen.

Volgens de weerman is het van 2006 geleden dat we twee hittegolven in hetzelfde jaar hadden. Dat was ook zo in 1995 en 1911. Het record blijft 1947, met vier. De langste hittegolf in ons land werd ook opgetekend in 1947 en duurde toen 19 dagen. De cijfers gaan terug tot 1901.

Om klimatologisch van een hittegolf te kunnen spreken, zijn er minstens vijf opeenvolgende dagen met een temperatuur van 25 graden Celsius of meer nodig, waarvan bovendien minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden Celsius of meer. De hitttegolf eindigt op de dag dat de maximumtemperatuur in Ukkel onder de 25 graden zakt.

Iberisch schiereiland kreunt onder de hitte

Door de hoge temperaturen vielen er deze week in Spanje drie doden. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid zaterdag bevestigd. In buurland Portugal woeden dan weer bosbranden. Zo’n 400 brandweerlui en 5 watervliegtuigen bestrijden de branden in de Algarve.

Bijzonder heet werd het vrijdag in het Portugese stadje Coruche, waar het kwik naar 44,9 graden Celsius klom. Mogelijk bereikt het kwik er dit weekend recordtemperaturen. Het vorige Europese record dateert van 1977, toen in de Griekse hoofdstad Athene 48 graden Celsius werd bereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content