Twee op drie N-VA'ers zijn niet voor een onafhankelijk Vlaanderen

01/02/13 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:50

Slechts een derde van de N-VA-leden (29,5 procent) is voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen. Voor het idee van de confederale staat, stokpaardje van voorzitter Bart De Wever, is de helft van de leden gewonnen.

Twee op drie N-VA'ers zijn niet voor een onafhankelijk Vlaanderen

© Belga

Het gros van de N-VA-leden staat niet te springen om België vaarwel te wuiven. Dat schrijft de krant Metro. De cijfers komen uit een studie van Bram Wauters, docent politicologie aan de Hogeschool Gent. Wauters peilde met de vraag 'hoe ver moet de staatshervorming gaan?' naar de communautaire opvattingen van leden van N-VA en Open VLD.

Bijna 30 procent van de N-VA'ers ziet een onafhankelijk Vlaanderen zitten, 47 procent wil een confederale structuur en 17 procent is tevreden met de huidige situatie, al zien zij wel graag de belangrijkste bevoegdheden verhuizen naar de deelstaatregeringen.

Wauters heeft, ter vergelijking, dezelfde vragen gesteld aan de leden van Open VLD. Daar is maar 22,7 procent gewonnen voor het idee van confederalisme. Een fractie van het ledenaantal, 2,9 procent, ijvert voor Vlaamse onafhankelijkheid.

Het onderzoek is een vervolg op Wauters' doctoraat uit 2001, waarin hij verschillen oplijstte tussen de leden van Open VLD en de ter ziele gegane Volksunie. Het onderzoek werd tien jaar later herhaald, waarbij steekproefsgewijs leden van N-VA en Open VLD werden bevraagd. Bovendien vissen beide partijen in dezelfde electorale vijver, en de Vlaamse liberalen zagen een groot deel van hun kiezerspubliek de vlucht nemen naar N-VA.

De grootste verschillen tussen de leden van beide partijen zijn de opvattingen over communautaire kwesties. Al maakt het onderzoek op nog andere vlakken een duidelijk onderscheid.

Appreciatie voor het Vlaams Belang
Zo beschikt de helft van de N-VA-leden over een hoger diploma. Bij Open VLD is dat 40 procent. De Vlaamse-nationalisten zien zichzelf als iets rechtser. Gevraagd naar hun rechtse karakter, geven ze dat een 7 op 10. Het verschil met Open VLD is wel beperkt. Daar meten de leden zichzelf een 6,59 op 10 toe.

Nog opmerkelijk is volgens het onderzoek van Wauters de tolerantie en appreciatie ten aanzien van het Vlaams Belang. 77 procent van de N-VA'ers noemt het cordon sanitaire, de afspraak tussen politieke partijen om nooit met het Vlaams Belang in zee te gaan, ondemocratisch. Bij Open VLD is dit 52 procent. Vlaams Belang-frontman Filip Dewinter krijgt van N-VA-leden een hogere populariteitsscore dan van Open VLD-leden.

Open VLD-leden is het Vlaams Belang de partij waarvoor leden het minst appreciatie tonen. N-VA'ers tonen daarentegen meer appreciatie voor het Vlaams Belang dan voor Groen, sp.a en verschillende Franstalige partijen. De PS schommelt bij N-VA-leden helemaal onderaan. Op de voorlaatste plaats staat MR, wat volgens Wauters opmerkelijk is, omwille van de rechts-liberale overeenkomsten tussen beide partijen.

Kris Peeters populairder dan Siegfried Bracke
Op inhoudelijke discussiepunten waren de gelijkenissen tussen de militanten van beide partijen wel erg groot. In moreel-ethische kwesties, zoals euthanasie, vinden de leden van beide partijen dat de individuele keuze primeert op traditionele visies. Ook zijn de militanten van Open VLD en N-VA er voorstander van om de Europese integratie verder te bevorderen. Stemrecht voor migranten wordt door de militanten van beide partijen afgewezen.

Volgens het onderzoek van de Hogeschool Gent, zijn N-VA-militanten meer tevreden over hun partij, met een gemiddelde score van 8,38. 91,1 procent van de N-VA'ers denkt binnen een jaar nog lid van de partij te zijn. Bij Open VLD liggen beide scores lager. De partij krijgt 6,97 van de leden en 78,4 procent denkt binnen een jaar nog lid te zijn. 5,7 procent van de N-VA-leden gaf trouwens toe nog lid te zijn geweest van Open VLD. Eén op zes van de N-VA'ers heeft een verleden bij een andere partij.

Tot slot peilde de Hogeschool Gent nog naar de populairste politici van de Vlaams-nationalisten. Topidool is partijvoorzitter Bart De Wever, op aanzienlijke afstand gevolgd door Vlaams minister Geert Bourgeois en Ben Weyts, de nummer twee van de partij. Opmerkelijk: Vlaams minister-president Kris Peeters is populairder dan Siegfried Bracke, de man die Gents burgemeester Daniël Termont moest doen vergeten.

Open VLD'ers kijken vooral op naar Pensioenminister Alexander De Croo, Justitieminister Annemie Turtelboom en Gwendolyn Rutten, de nieuwe partijvoorzitter.

Lees hier het verslag van het onderzoek.

Lees meer over:

Onze partners