Twee jaar Russisch embargo: Belgische boeren geraken producten nog steeds niet kwijt

appels © /

Twee jaar na de invoering van een handelsembargo door Rusland op westerse voedingsproducten, voelen de Belgische boeren de impact nog altijd. Voor appelen, melkpoeder en varkensvlees zijn exporteurs er niet in geslaagd nieuwe afzetmarkten te vinden.

Het embargo heeft de prijsevoluties van veel producten sterk beïnvloed, zegt Boerenbond. Rusland was erg belangrijk voor België. Ons land was de op zes na grootste Europese exporteur naar Rusland was in 2013, goed voor een totale exportwaarde van 281 miljoen euro. Belangrijke exportproducten waren onder meer appelen en peren, varkensvlees, melkpoeder en tomaten.

Boerenbond vergeleek de prijzen aan de producent voor en tijdens de Russische boycot. De prijs van de peren daalde met 23,2 procent, die van appelen met 27,7 procent, die van varkensvlees met 19,3 procent, die van melk met 36,3 procent en die van tomaten met 23,5 procent.

Dat de Belgische producenten niet altijd alternatieve markten vonden, blijkt uit een vergelijking van de door België geëxporteerde hoeveelheden in 2014 en 2016. De export van appelen daalde met 7,3 procent, die van varkensvlees met 2,8 procent en die van melkpoeder met 9,2 procent. De export van peren steeg wel met 0,6 procent, maar er werd wel ingeboet op de prijs. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content