Twee doden tijdens zitting Brussels vredegerecht

03/06/10 om 12:49 - Bijgewerkt om 12:49

Een vrouwelijke rechter en een griffier van het Brussels vredegerecht zijn om het leven gekomen. De dader is nog voortvluchtig. Minister van Justitie Stefaan De Clerck spreekt van een catastrofe.

Bij een schietpartij tijdens een zitting in het Brussels vredegerecht zijn een vrouwelijke vrederechter en een griffier donderdag om het leven gekomen.

De schietpartij had plaats in het gebouw van het vredegerecht aan de Ernest Allardstraat, vlak bij het Brussels justitiepaleis.

De feiten gebeurden donderdagmorgen omstreeks 11.20 uur. De dader haalde in de zittingszaal van het vredegerecht van
het vierde kanton een vuurwapen boven. Hij zou daarna gericht geschoten hebben op de hoofden van de griffier en de rechter.

Volgens een magistraat van het hof van beroep overleden beide
slachtoffers aan hun verwondingen. De dader vluchtte vervolgens te voet het gebouw uit, waarop de politie een klopjacht op hem inzette. In de loop van donderdagnamiddag was hij nog voortvluchtig.

Volgens sommige media is de dader een Albanees die niets met de zitting van donderdag te maken had, maar zich wilde wreken wegens een vonnis dat enkele dagen voordien tegen hem was uitgesproken.

De Clerck: catastrofaal

Als reactie op de schietpartij hield het personeel van het Brusselse vredegerecht en van de andere Brusselse rechtbanken en hoven om 14 en 16 uur een huldebetoon ter ere van de slachtoffers.

De vrederechter die werd doodgeschoten is Isabelle Brandon, de
deken van de Brusselse vrederechters. De griffier die om leven kwam is André Bellemans. Beiden zouden over enkele jaren met pensioen gaan.

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck noemt de schietpartij dramatisch en een catastrofe.

De Clerck wijst erop dat vrederechters de magistraten zijn die het
dichtst bij de bevolking staan. Volgens de minister is het de eerste maal dat een magistraat in België in een zittingszaal vermoord wordt.

Beveiliging

De schietpartij bewijst volgens De Clerck dat het nodig is dat er in oude justitiepaleizen beveiligde zones komen.

Maar volgens de minister kan men niet alle zittingszalen van alle
vredegerechten zwaar beveiligen met politiemensen. De vredegerechten moeten een nabijheidsjustitie blijven, aldus De Clerck op een persconferentie.

De eerste zorg blijft de beveiliging van de correctionele zittingen en de assisenhoven. Voor het justitiepaleis op het Poelaertplein wordt daarvoor aan een masterplan gewerkt.

Lees meer over:

Onze partners