Twee Brusselse Syriëstrijders uit bevolkingsregister geschrapt

Yvan Mayeur (PS) © BELGA

De Stad Brussel heeft twee Syriëstrijders uit het bevolkingsregister geschrapt. Voor veertien anderen is de procedure ook voorgesteld. Over het totale aantal strijders wilde burgemeester Yvan Mayeur (PS) niets kwijt.

Hoeveel van haar inwoners de Stad Brussel precies als “Syriëstrijder” bestempelt, wil burgemeester Yvan Mayeur (PS) niet zeggen. Op vraag van N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche meldde Mayeur wel dat twee Syriëstrijders geschrapt zijn uit de bevolkingsregisters en er nog eens veertien zijn voorgesteld voor ambtelijke schrapping.

Verkorte procedure voor schrappingen

De Stad Brussel heeft een werkgroep opgericht waarin onder meer het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), de Staatsveiligheid, het OCMW en de Politie zetelen. Samen werken ze onder meer aan de uitwisseling van informatie en procedures in geval van een verdacht vertrek of een terugkomst.

Brussel wil ook een vergadering organiseren tussen de politie en de dienst demografie om een verkorte procedure in te stellen voor schrappingen uit het bevolkingsregister. Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) vindt het belangrijk dat de Stad werk maakt van dat heikele dossier. “Het kan niet dat strijders in Syrië hier nog een werkloosheidsuitkering genieten”.

‘Spijtig dat totale aantal niet gecommuniceerd wordt’

Toch vindt de voormalige KPMG-topman het aantal schrappingen voorlopig laag. “Het is belangrijk dat we een duidelijk zicht krijgen op de grootte van het probleem. Daarom is het spijtig dat de Stad niet het totale aantal communiceert”, aldus Van den Driessche, die ook zetelt in het Brussels parlement. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content