Twee Brusselse agenten aangehouden - 'beroofden buitenlandse chauffeurs'

26/04/16 om 05:31 - Bijgewerkt om 07:35

Twee agenten van het Brusselse politiekorps zijn zondag opgepakt, omdat ze tijdens de diensturen en in uniform Polen en Roemenen beroofden. De feiten herinneren aan een soortgelijk schandaal bij de politie in Antwerpen.

Twee Brusselse agenten aangehouden - 'beroofden buitenlandse chauffeurs'

© BELGA

Dat schrijven Het Laatste Nieuws, De Morgen en de kranten van Mediahuis. Het parket van Halle-Vilvoorde heeft een onderzoek gestart.

De twee jonge inspecteurs pleegden hun eerste onderzochte feit in december vorig jaar. In uniform en met de combi reden ze toen naar de Brusselse ring om er, onder het mom van een "grondige controle", een Poolse wagen te doorzoeken. Ze gingen volgens een klacht aan de haal met het geld dat ze aantroffen bij de inzittenden. Tien dagen later deden ze het, volgens een nieuwe klacht, opnieuw en aan dezelfde afrit, dit keer met een auto met een Roemeense nummerplaat. Samen goed voor een buit van in totaal 5.300 euro.

'Blamage'

Volgens geruchten in het korps zouden de twee al "een tiental" slachtoffers gemaakt hebben, schrijven de kranten van Mediahuis. "Er loopt een onderzoek naar zeer ernstige feiten, mogelijk gepleegd door twee inspecteurs", bevestigt de politie van Brussel in Het Laatste Nieuws en De Morgen. De onderzoeksrechter heeft hen aangehouden op verdenking van "vereniging van misdadigers" en diefstal met geweld, met de verzwarende omstandigheid dat ze dit deden als openbaar ambtenaar. "Dit heeft zijn weerslag op het korps. Het is een blamage voor al die honderden agenten die dag in dag uit het beste van zichzelf geven", zegt korpschef Guido Van Wymersch.

Blijkbaar hadden de agenten erop gerekend dat hun slachtoffers geen klachten zouden durven neer te leggen.

Vorige maand werden Antwerpse agenten aangehouden op verdenking sans-papiers en vluchtelingen te hebben beroofd.

De Ruyver: 'Dit raakt het wezen van de politiefunctie'

Veiligheidsexpert Brice De Ruyver is niet verrast: 'De politie is een doorslag van de samenleving.' Toch benadrukt hij dat we dit in het juiste perspectief moeten plaatsen. 'Je kan en mag dit niet veralgmenenen naar de totaliteit van de politie', legt hij uit in De Ochtend op Radio 1.

'Hier is al krachtig op gereageerd, want dit raakt het wezen van de politiefunctie. De politie heeft het monopolie op geweld, als dat wordt aangewend op een manier die flagrant tegen de wet ingaat, dat is machtsmisbruik. Politie wordt geacht om de spelregels te laten respecteren.'

(Belga/RR/JH)

Onze partners