Twee arrestaties na huiszoekingen in kasteelmoord

24/04/12 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Er zijn drie nieuwe huiszoekingen uitgevoerd in het dossier van de kasteelmoord. Daarbij zijn twee mannen opgepakt, maar niet aangehouden.

Twee arrestaties na huiszoekingen in kasteelmoord

© Belga

Het gerecht is in het kader van het onderzoek naar de kasteelmoord binnengevallen in een woning in Boom (Antwerpen), een autohandel in Hechtel-Eksel (Limburg) en een woning in Peer (ook Limburg). De speurders arresteerden twee mannen.

Kasteelmoord
In de woning in Peer is de eigenaar van de autohandel in Hechtel-Eksel opgepakt. Tijdens zijn verhoor zei de man dat hij niks te maken heeft met de kasteelmoord. Naar verluidt zou dat ook gelden voor de tweede verdachte die is opgepakt.

Beide mannen zijn niet eens voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Na hun verhoor zijn we weer vrijgelaten.

Uitvoerders
De huiszoekingen kaderen in de zoektocht van het gerecht naar de eigenlijke uitvoerders van de moord op kasteelheer Stijn Saelens (34). De bewoner van het kasteel van Wingene verdween in januari uit zijn woning. In de hal van het kasteel bleven een bloedvlek en een kogelhuls achter, waarna het parket een onderzoek startte.

Na intensieve zoekacties werd de man in een bosje in Maria-Aalter, op eigendom van Pierre Serry, vermoord aangetroffen. Uit de autopsie zou blijken dat de kasteelheer in de rug zou geschoten zijn.

Opdrachtgevers
Op donderdag 16 februari werden schoonvader André Gyselbrecht, schoonbroer Peter Gyselbrecht en kennis Pierre Serry op verdenking van moord aangehouden. Het gerecht verdenkt de drie ervan dat ze de opdrachtgevers zijn. De huiszoekingen die nu zijn uitgevoerd, kaderen in de zoektocht naar de dader of daders die de trekker hebben overgehaald.

Het parket van Brugge weigert elke commentaar.

Serry blijft in de cel
Intussen blijft Pierre Serry, de verdachte die opnieuw verdedigd wordt door Hans Rieder, voorlopig in de cel. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist.

Serry kreeg drie weken geleden van de Brugse raadkamer te horen dat hij in het belang van het onderzoek in de cel moest blijven, maar hij ging in beroep tegen de beslissing.

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling moest zich vorige week uitspreken over zijn verdere aanhouding, maar toen besloot Hans Rieder om niet langer op te treden voor Serry.

De beslissing over de verlenging van zijn aanhouding werd daarom uitgesteld naar 24 april, om Serry toe te laten een nieuwe advocaat te kiezen. Serry koos echter wederom voor Rieder als advocaat, en werd opnieuw door hem verdedigd voor de Gentse KI.

"Ik heb opnieuw de voorlopige vrijlating van mijn cliënt gevraagd", zegt Hans Rieder. "Waarom ik een tijd niet voor hem heb opgetreden, daar heeft niemand zaken mee."

De KI ging niet in op de vraag tot voorlopige vrijlating van Serry en verlengde zijn aanhouding met drie maanden. (INM/EE)

Onze partners