"Turteltaks zadelt steden en gemeenten met extra kosten op"

09/02/16 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:01

Oppositiepartij sp.a waarschuwt dat de energieheffing, ook wel Turteltaks genoemd, de steden en gemeenten een extra ongelegen factuur bezorgt. Voor Gent zou het bedrag oplopen tot 180.000 euro, voor Hasselt tot 100.640 euro per jaar.

"Turteltaks zadelt steden en gemeenten met extra kosten op"

De 38-jarige Joris Vandenbroucke volgt John Crombez op als fractieleider in het Vlaams Parlement. Dat heeft de sp.a vandaag bekendgemaakt. Vandenbroucke was de enige kandidaat om Crombez op te volgen. Crombez werd afgelopen weekend verkozen als nieuwe sp.a-voorzitter. © BELGA

De Vlaamse gezinnen en bedrijven zijn vanaf 1 maart onderworpen aan de energieheffing, een forfaitaire bijdrage die verrekend zal worden in de elektriciteitsfactuur. Ook de lokale besturen zullen voor elk afnamepunt Turteltaks moeten betalen. Steden en gemeenten beheren niet alleen hun eigen kantoorgebouwen en stadhuizen, maar vaak ook scholen, sporthallen, zwembaden, straatverlichting, cultuurcentra en ander patrimonium.

"Heel wat lokale besturen zijn zich nog niet bewust van deze extra kost. Wij hopen dat deze ongelegen facturen niet worden doorgerekend aan de inwoners. Anders dreigen zij twee keer te betalen", zegt sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement Joris Vandenbroucke. Vandenbroucke en zijn fractiecollega Rob Beenders verzamelden gegevens voor de steden Gent en Hasselt.

De elektriciteitsfactuur van hun patrimonium, zonder dat van het OCMW mee te tellen, zal jaarlijks de hoogte in gaan met respectievelijk 180.000 en 100.640 euro. "Dit zijn misschien geen enorme, maar wel onverwachte en zeer ongelegen extra kosten want ze komen bovenop een reeks extra kosten zoals deze voor de taxshift en de pensioenuitgaven", zegt Beenders. "Pas op het einde van het jaar keurden de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement de Turteltaks goed, toen waren de lokale besturen al klaar met hun begroting". (Belga/NSK)

Onze partners