Turtelboom wil verjaringstermijn Bende van Nijvel aanpassen na verkiezingen

16/05/14 om 23:21 - Bijgewerkt op 17/05/14 om 05:39

Minister van Justitie Annemie Turtelboom ziet wel wat in de oproep van procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer. Die wil dat de volgende regering de verjaring vande Bende van Nijvel openbreekt.

Turtelboom wil verjaringstermijn Bende van Nijvel aanpassen na verkiezingen

Minister van Justitie Annemie Turtelboom © BELGA

Dat bleek vrijdag uit een reactie van Turtelboom op de VRT-radio. De Valkeneer had de oproep gedaan op de persconferentie waarop bekendgemaakt werd dat een nieuwe aanhouding werd verricht in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De zaak verjaart op 10 november 2015, waardoor het wellicht niet meer mogelijk zal zijn een proces te houden. Ook een maand geleden al pleitte De Valkeneer ervoor om de verjaringstermijn op trekken voor alle misdrijven waarvoor een levenslange gevangenisstraf mogelijk is.

'Collectief trauma oplossen'

"We hebben na de verkiezingen anderhalf jaar om de verjaringstermijn te wijzigen", zei Turtelboom op de VRT-radio. "Als er nieuwe stappen zijn in deze zaak, zoals vandaag, moeten we die met beide handen grijpen om dit collectief trauma voor ons land op te lossen."

"We zullen voorbereidende teksten maken, zodat men vrij snel na de verkiezingen, en uiteraard na aanwijzingen van het parket, de verjaringstermijn kan verlengen", zei Turtelboom nog, die zich eerder al in die zin uitliet. (Belga/TV)

Onze partners