Turtelboom wil pro-Deosysteem herbekijken

30/01/13 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Justitieminister Turtelboom pleit voor de hervorming van het pro-deosysteem. Ze heeft daarvoor een voorstel gepresenteerd aan het kernkabinet.

Turtelboom wil pro-Deosysteem herbekijken

© Belga

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wordt de kosteloze rechtsbijstand, of pro-Deo, onbetaalbaar. De minister wil daarom het systeem herbekijken. Dat schrijft De Standaard.

Een maatregelen in het voorstel, is een 'abonnementensysteem'. Dat komt neer op een vastgelegd aantal advocaten die een bepaalde materie mogen behandelen, zoals bijvoorbeeld het vreemdelingen recht. "Slechts een beperkt aantal advocaten wordt dan toegelaten tot het abonnement, het gaat dan om specialisten die gemiddeld een bepaald aantal dossiers per jaar behandelen", staat in de nota van het kabinet-Justitie.

Forfaitair maandloon

In de hoofdstad zijn er momenteel 61 pro-Deoadvocaten per 100 zaken. Turtelboom ziet dat aantal graag zakken tot 36. Het aantal zaken per raadsman wordt dan ook beperkt tot 170 per jaar.

Bovendien wil Turtelboom vermijden dat advocaten extra procedures instellen om meer geld te ontvangen. Volgens het abonnementensysteem zullen advocaten een forfaitair bedrag ontvangen, een bruto maandloon voor een gemiddeld aantal zaken. Voor sommige advocaten kan dit nieuwe systeem een financiële aderlating betekenen.

Het voorstel voor de minister is nog niet definitief. Als het voorstel wordt aangenomen, zal er eerst een proefproject komen. (EA)

Lees meer over:

Onze partners