Turtelboom wil ook 'korte straffen' uitgevoerd zien

08/01/12 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

Volgens Justitieminister Annemie Turtelboom is het "onuitlegbaar" dat gevangenisstraffen van minder dan drie jaar niet worden uitgevoerd. Zij wil die situatie tijdens haar ministerschap aanpakken.

Turtelboom wil ook 'korte straffen' uitgevoerd zien

© Reuters

De minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD), wil ervoor zorgen dat ook gevangenisstraffen van minder dan drie jaar voortaan worden uitgevoerd. "Dat gebeurt nu niet en is onuitlegbaar", benadrukte ze in De Zevende Dag op Eén. Het voornemen betekent wel dat er nog heel wat gevangenisplaatsen moeten bijkomen.

Concreet plant de regering van Di Rupo al vier nieuwe gevangenissen, een plan dat al door de vorige regering op gang getrokken werd. Intussen zitten de dossiers voor Beveren en Dendermonde echter geblokkeerd, erkende Turtelboom, die hoopt dat er snel een deblokkering komt. "Onze gevangenissen zijn immers niet aangepast aan deze tijd en we hebben er onvoldoende", klonk het.

De vier nieuwe gevangenissen staan er dus nog niet, maar toch is de aanwerving van nieuwe cipiers al volop bezig. "Dat is heel logisch, want als je wil dat ze gevormd en aangeworven zijn op het moment dat de gevangenis klaar is, moet je nu al starten", verduidelijkte de minister.

Of haar voornemens tegen het einde van de legislatuur - over 2,5 jaar - al volledig zullen uitgevoerd zijn, durfde ze niet met zekerheid te zeggen. "Dat moet je nastreven, maar ik weet niet of dat zal lukken", besloot ze.

Uitbreiding wet Salduz is onbetaalbaar

Ook in De Zevende Dag erkende de justitieminister dat de nieuwe wet Salduz nog wat "kinderziektes" vertoont. Ze wil de wet "tijd geven om zich te zetten en implementeerbaar te maken op het terrein". Een uitbreiding van de wet zoals de advocaten vragen, is volgens onbetaalbaar.

Eerder deze week ontstond heel wat commotie over een omzendbrief van het Brusselse parket, met daarin een hele reeks misdrijven waarvoor de dader niet langer meteen verhoord hoeft te worden. Vanuit alle hoeken kwamen reacties, maar minister Turtelboom liet slechts weten dat ze over een maand zal evalueren. "Ik vind dat een minister van Justitie niet op elk incident onmiddellijk moet reageren", verklaarde Turtelboom haar radiostilte. Bovendien had de procureur des konings haar verzekerd dat er geen effect zal zijn op het vervolgingsbeleid. De minister zag dan ook geen reden om daar meteen tegen in te gaan.

De omzendbrief kwam er bovendien op vraag van de politie, bevestigde Turtelboom. "Als we voor elk verhoor twee uur moeten wachten, dan is er heel wat andere criminaliteit die ons ontsnapt", klonk het. Voor het beroep van de Orde van Vlaamse Balies bij het Grondwettelijk Hof heeft Turtelboom minder begrip. "Als de wet nog uitgebreid moet worden, zoals de advocaten vragen, is dat onbetaalbaar en zal dat een nog groter effect hebben op bijvoorbeeld de noden die we ook hebben in de gevangenissen", waarschuwde ze nog. (Belga/INM)

Onze partners