Turtelboom wil minder controle voor bedrijven en zelfstandigen

05/04/14 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil dat de fiscus zich minder concentreert op de 'gewone ondernemer' en meer fiscale controles uitvoert in zogenaamde 'no go-zones' in steden. "Je moet het geld halen waar het zit en dat is niet bij de gewone ondernemer", zegt Turtelboom in Het Nieuwsblad.

Turtelboom wil minder controle voor bedrijven en zelfstandigen

Minister van Justitie Annemie Turtelboom © BELGA

Volgens Turteboom is er veel gebeurd op het vlak van fraudebestrijding, 'maar op een bepaald moment zit je aan de grens'.

"De huiszoekingen bij ondernemers kunnen echt niet meer", aldus de minister. Ze merkt een 'ongelooflijke gretigheid' bij ambtenaren om mensen te controleren die makkelijk te controleren zijn. "Ik heb het over de vrije beroepen, de kmo's en de bedrijven die eigenlijk met alles in orde zijn", verduidelijkt ze.

Turtelboom merkt evenwel te weinig fiscale controles in de 'no go-zones', waar ze enkele jaren geleden als minister van Binnenlandse Zaken de nultolerantie invoerde. "Daar zitten de bedrijven die de economie ontwrichten en de concurrentie vervalsen voor onze bonafide bedrijven". Ze doelt daarmee bijvoorbeeld op plaatsen "waar pakweg tweedehandsgaragisten de regels omzeilen. Maar bij de belastingsinspectie bestaat er een grote weerstand om dat te doen. Het is ook niet makkelijk, maar stuur dan desnoods politiemensen mee met de controleurs", aldus Turtelboom.

De minister heeft er overigens geen probleem mee dat de volgende regering de minnelijke schikking evalueert en indien nodig aanpast. "Het is duidelijk dat daar grote maatschappelijke verontwaardiging over bestaat", luidt het. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners