Turtelboom wil erfenissen op maat

08/01/13 om 05:31 - Bijgewerkt om 05:31

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil het weerbarstige Belgische erfenisrecht hervormen. Op die manier moeten bijvoorbeeld nieuw samengestelde gezinnen hun eigen regelingen kunnen treffen.

Annemie Turtelboom wil onze erfenisregels - die nog dateren uit de tijd van Napoleon - grondig moderniseren. De Open Vld-minister mikt op "erfenissen op maat", die onder meer aan nieuw samengestelde gezinnen zullen toelaten een eigen regeling uit te werken. Dat schrijft De Tijd.

Stiefkinderen

Het Belgische erfrecht is ingewikkeld en allesbehalve flexibel, maar ook niet aangepast aan de noden en gezinssituaties van vandaag. Turtelboom wil nog dit jaar een reeks wetteksten aan het parlement voorleggen om dat te veranderen.

Zo wil de minister onder meer het huwelijkscontract verruimen. Daarin zullen trouwers zelf een regeling mogen uitwerken met hun partner, op maat van hun familiale en financiële situatie, aldus de krant.

De nieuwe wet moet het ook mogelijk maken om stiefkinderen te betrekken.

Verdeling zelf afspreken

Voorts zal het verbod om vooraf overeenkomsten te sluiten over uw erfenis, worden herzien. In overleg met hun erfgenamen zullen mensen een verdeling kunnen afspreken.

Tot slot komt er ook een modernisering van de 200 jaar oude regels om de waarde te bepalen van de goederen die iemand bij leven schenkt of die na zijn dood worden verdeeld, belooft Turtelboom nog in haar nieuwe beleidsnota voor 2013. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners